Nyitókép: Boogaali Bikes Uganda Limited

 

A kampalai (Uganda) műhelyében Noordin Kasoma figyelmesen méri és vágja azokat a bambuszokat, amelyeket aztán kerékpárvázzá alakít.

 

Abban az ágazatban, ahol az acél és az alumínium dominál, a bambusz minden bizonnyal figyelemreméltó anyagválasztásnak tűnik.

 

 hirdetes_810x300  

Kasoma azonban mindenkit biztosít arról, hogy a bambuszból készült kerekek szilárdak, könnyűek és teherbíróak. Mindemellett pedig jól lehet rajtuk közlekedni.

 

„A bambusz nagyon rugalmas. Ennek köszönhetően képes tompítani a rázkódásokat, főként akkor, ha valaki terepen kerékpározik. Ezenkívül az acéllal és az alumíniummal összehasonlítva a bambusznak sokkal jobb abszorpciós tulajdonságai vannak”

 

– mondta Kasoma a Reuters ügynökségnek.

 

Reuters makes an article about Kasoma Noordin and Boogaali Bikes Uganda. No better way to start…

Gepostet von Boogaali Bikes Uganda Limited am Sonntag, 13. Januar 2019

 

Bambuszkerék

 

A kerképárvilágban a bambuszból készült vázak már viszonylag ismertek, de az ugandai Noordin által készített kerekek sokkal speciálisabbak. A bicikli kerekei közötti kötéseket a fügefa külső kérgéből származó anyagból merevíti ki, amit a helyiek csak mutubának neveznek.

 

Noordin azért döntött a bambuszkerék előállítása mellett, mert a bambusz olyan alapanyag, ami könnyen megtalálható Ugandában, emellett gyorsan nő és állandóan lehet kaszálni. A kerékvázak előállítását egy amerikai dizájnertől, a Craig Calfee kerékpárok gyártójától sajátította el az interneten keresztül.

 

Városi és hegyi kerekeket egyaránt gyártanak

 

„Különböző típusú és nagyságú ábráink vannak a kerekekről. A hegyi és a városi kerekek mellett országúti és üzemi kerekeket is gyártunk“

 

– mondta Noordin.

 

Noordin a saját gyártású kerekeit a Boogali névre keresztelte, ami helyi nyelven a bambusz és a kerékpár szavak összetételéből keletkezett. A kerekek ára 350 dollártól 450 dollárig terjed.

 

Mivel a bambuszkerekek nagyon népszerűek, ezért Noordin a gyártás kibővítését tervezi. Jelenleg 20 alkalmazottja van, ám a jövőben az ő számukat is növelni szeretné.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!