Gazdag József, Talamon Alfonzt-díjas sportújságíró Egy futballfüggő naplójából című könyvéből június 13 és 17. között olvas fel részleteket a Kossuth Rádió Rádiószínház megnevezésű műsorában.

 

A Kossuth Rádió a Labdarúgó Európa-bajnokság idején igazi csemegével kedveskedik hallgatóinak. Gazdag József, Talamon Alfonz-díjjal frissen kitüntetett sportújságíró Egy futballfüggő naplójából című kötetbe válogatott tárcáit olvassa fel Láng Annamáriával öt egymást követő napon. A sorozat nagy érdeklődésre számíthat a nem kifejezetten futballrajongó rádióhallgatók körében is.

 

A szerző a különböző meccsek látogatása ürügyén a felvidéki és a magyarországi falvak focipályáitól a leghíresebb európai stadionokig is eljut. A  sokszor érdekes, vagy unalmas játékot figyelve filozofikus gondolatok is megfogannak az íróban közösségi identitásról, élményről, szenvedélyről, a kisebbségi magyar lét mindennapjairól, emberségről, és az élet megannyi más fontos kérdéséről – így született meg a könyv.

 

 hirdetes_300x300  

Néha a foci csak álca, kultúrtörténeti körutazásra indulva eljuthatunk Kufstein várába, ahol több jeles magyar mellett Kazinczy és Teleki Blanka grófnő is raboskodott. Máskor a sci-fi fogja meg: a világűr gyarmatosításáról, a lehetséges világvégék felvázolásáról is elmélkedik. Az abszurdba hajló humor sem idegen ettől a szövegvilágtól. Kiderül, hogy a mennyországban is van foci, de a labda a pokolban van. Azt is megtudjuk, hogy legütőképesebb csapatunkat legnagyobb íróinkból, költőinkből is össze lehetne állítani. A szerző ars poeticája is felszínre tőr: „A mesét, a mítoszt, a menekülést” keressük, amikor meccset nézünk vagy művészettel foglalkozunk.

 

Dunamsz

Nyitókép: futballfuggo.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!