Tegnap jelent meg a Szabad Újság című felvidéki magyar nyelvű hetilap utolsó száma. Az újságot, amely hetilapként indult az 1990-es évek elején, majd napilappá, később újra hetilappá vált Neszméri Sándor alapította.

 

Neszméri Tünde, a Szabad Újság főszerkesztő-helyettese szerkesztőségi cikkében azzal indokolta a megszűnést, hogy a lap nem kapta meg a szükséges pénzforrásokat Magyarországtól. Így pedig elmondása szerint lehetetlen fenntartani a szerkesztőséget:

 

„Két évvel ezelőtt bizakodva írtunk az előző két évtizedes időszakról, akkor nem gondoltuk, hogy a következő évtizedet már nem éri meg a lap.

 

Néhány éve megpróbáltuk a heti háromszori kiadást, de nem vált be. A lap életében sokszor voltak mélylejtők, de mára odáig fajultak a dolgok, hogy alig maradt szerkesztő és szerző a szerkesztőségben. Három szerkesztővel pedig képtelenség lapot készíteni.”

 

A Szabad Újság az elmúlt években folyamatos minőségbeli hanyatlást produkált. A szerkesztőséget sorra hagyták ott a tapasztalattal rendelkező szerkesztők. A hetilappal kapcsolatban említést érdemel, hogy áprilisban, miután a Bethlen Gábor Alaptól nem sikerült támogatást szerezniük, fekete címlappal jelentek meg, melyben szerencsétlen módon épp az eddig a lapot komoly összegekkel támogató magyar támogatói körtől kérték számon a további pénzforrások leállítását.

 hirdetes_400x285  

 

szu
Búcsúcikk. Kép: Körkép.sk

 

 

A hetilap előfizetői a szerkesztőségnél érdeklődhetnek az előfizetéssek kapcsolatos teendőket illetően.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: Szabad Újság címlapja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!