A Népszabadság körüli helyzet kapcsán megnéztük, milyen kondíciókban van az Új Szó című napilap. Már csak azért is, mert folyamatosan csökkenő eladott példányszáma és nem túl nyomatékos online felülete folyamatos veszteséget termel a Petit Press kiadó számára.

 

Az egyetlen, magyarul megjelenő szlovákiai napilap könnyebb helyzetben van szlovák társainál, hiszen az egyedüli, azaz konkurencia nélküli a felvidéki magyar napilap piacon. Ez azt is jelenti, hogy egy minőségi, kiegyensúlyozottságra törekvő, a valódi újságírás elemi elvárásainak megfelelni igyekvő magyar nyelvű napilap a jelenleginél lényegesen kedvezőbb helyzetben lehetne. Ha akarna.

 

Kontraproduktív monopol helyzet

 

 hirdetes_810x300  

A konkurencia teljes hiánya viszont az Új Szó esetében hosszú ideje inkább kontraproduktív. A kényelmes, monopol helyzethez szokott kiégett szerkesztőség ugyanis képtelen megbírkózni a megváltozott olvasói szokásokkal. Az ott dolgozó tehetséges újságíró idővel vagy távozik, vagy alig kap kitörési lehetőséget.

 

Az Új Szó problémái hosszú évekre nyúlnak vissza. Már az átkosban is a mindenkori hatalom kiszolgálója volt, dölyfös szolgalelkűsége napjainkra sem változott. Ahogy a szlovák tévé magyar adása vagy a Pátria rádió, úgy az Új Szó is a Bugár Béla vezette Most-Híd udvari napilapjává silányult és vált olvashatatlanná.

 

Ezt mutatják a példányszám mutatói is (erről bővebben alább.)

 

Személyi összefonódások, megélhetési újságírás

 

A napilap szerkeszőségében több olyan személyt is találunk, aki családi, személyes és korábbi munkahelyi alapon kapcsolatban van vagy volt a Most-Híddal. Ami sajtóetikai kérdéseket is felvet bármilyen magát komolyan vevő sajtóorgánumnál.

 

Lajos P. János a belpolitikai rovat vezetőjének felesége, Perhács Andrea Solymos László környezetvédelmi miniszter munkatársa. A főszerkesztő, Szalay Zoltán korábban a Szigeti László vezette Kalligramhoz kötődött. Szigeti, mint ismert, Bugár Béla mentora, a Most-Híd egyik szellemi megalkotója jelenleg is az Új Szó szerkesztőbizottságának elnöke. A legutóbbi parlamenti választásokig a lap publicistája volt A. Nagy László, a párt politikusának fia, Nagy András is, aki azóta a Most-Híd szóvívője. De a korábbi Most-Hidas politikus, Simon Zsolt szóvívője volt a jelenlegi főszerkesztő helyettes Czajlik Katalin is, akiről szintén nem lehet azt állítani, hogy elfogulatlan.

 

A fenti összefüggések, és az  ordító részrehajlás  egyre nyilvánvalóbbá vált az egyszerű újságolvasók előtt is, akik az utóbbi években tömegesen mondták vissza a napilap előfizetést. Mindez súlyos anyagi gondokat jelent a kiadónak, az Új Szó eladott példányszáma mára már alig 17 ezer példány körüli.

 

Az Új Szó eladott és nyomtatott példányszámainak alakulása 2015-ben és 2016-ban

 

graph_3350
Az Új Szó nyomtatott és eladott példányszámainak alakulása 2015. január és 2016. július között. Kép: abcsr.sk

 

Mint látható, az Új Szó eladott példányszáma hónapról hónapra zsugorodik, októberben vélhetően már a 17 ezret sem éri el.

 

A 2016-os adatok:

 

graph_8221
Az Új Szó eladott példányszámainak visszaesése 2016-ban is folytatódott. Az idei év derekán már alig érte el a 17 ezret. A tendenciákat látva a helyzet azóta csak rosszabbodott. Kép: abcsr.sk

 

Az elmúlt 12 hónap példányszám alakulása

 

uj-szo_peldanyszam
Az Új Szó eladott példányszámainak alakulása az elmúlt 12 hónapban. 2016. júliusában ezer példánnyal (17 052) adtak el kevesebbet, mint 2015 hetedik hónapjában (18 002).

 

Az Új Szó olvasótábora havonta több mint 200-al zsugorodik. Évközben ezt ugyan 1-2 alkalommal igyekeznek különböző, tömeges példányszám megrendelésekkel feltornázni, ez azonban csak ideig óráig tudja kompenzálni a folyamatos zuhanást.

 

Mi a helyzet az online-nal?

 

Az Új Szó weboldala az AIM monitor adatai szerint októberben egyedi olvasókban mérve 10-17 ezer fő között mozgott, ami a napilap domináns piaci helyzetét és lehetőségeit tekintve elég alacsony.

 

Körkép.sk/KZS

 

Nyitókép: DenníkN

 

További ajánlott írások: 

 

A szlovákiai magyar sajtó liberális része kiáll a Népszabadság mellett

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!