Ez egy f.szság! így értékelte a Körképnek Lovász Attila, a szlovák közmédia nemzetiségi műsorainak igazgatója munkatársának, Szilvássy Józsefnek az egyértelmű részrehajlását.

 

Szilvássy a Pátria rádió műszombati műsorában Bugár Bélával beszélgetett, az adás végén pedig a következő megállapítást tette:

 

 „Sok sikert, elnök úr, mert ha Bugár Béla és pártja sikeres lesz, akkor a szlovákiai magyarság is az lesz.“

 

A Körkép.sk Lovász Attilát kérdezte a témában.

 hirdetes_810x300  

 

 

Hallotta Szilvássy József szombati beszélgetését Bugár Bélával?

 

Igen.

 

Hogyan értékeli az ott elhangzottakat?

 

Nyilvánosan sehogy. Ha kifogásom van ellene, akkor azt a szerkesztőségben intézem.

 

Olvasóinkat érdekelné az Ön álláspontja.

 

Nem értem, hogy mihez van szükség az álláspontomra.

 

Ahhoz, hogy Szilvássy József műsorvezető az adás végén azzal köszönt el a rádióhallgatóktól, hogy „Sok sikert, elnök úr, mert ha Bugár Béla és pártja sikeres lesz, akkor a szlovákiai magyarság is az lesz.“ Hogyan értékeli szakmai szemmel ezt a megállapítást?

 

Sehogyan. Befejezte a műsorvezető valahogyan a műsorát. Ez nem volt sem törvénysértő, sem újságírói etikát sértő befejezés.

 

A Pátria rádió a közmédia része, melynek tartózkodnia kell a részrehajlástól. Ilyen kontextusban hogyan értékeli az elhangzottakat?

 

Sehogyan nem értékelem. Egy teljesen normális udvariassági formula.

 

lovaszSzombaton Menyhárt József, az MKP elnöke lesz a műsor vendége. Mire számíthatnak a rádióhallgatók ilyen egyértelmű állásfoglalás után?

 

Ugyanolyan műsorvezetésre számíthatnak, mint amilyen műsorvezetésre számíthattak Bugár Béla esetében.

 

Egyes vélemények szerint egyértelmű részrehajlás történt. Ön ezt, mint a közmédia nemzetiségi műsorainak főszerkesztője ezt hogy látja?

 

Még egyszer mondom: műsorvezetőmről nem adok ki nyilvános nyilatkozatot. Ha nekem ezzel  a mondatával kifogásom van, akkor behívom őt az irodába, és előveszem azokat a jogosítványaimat, amelyek vannak. Én nyilvánosan nem értékelem a munkatársamat.

 

A kérdésünk arra vonatkozik, hogy Ön szerint ami elhangzott, az rendben van, vagy nincs rendben?

 

(Kiabál.)Ez a kákán csomó keresés. Semmi más. Érti? Nem vagyok hajlandó erre reagálni. Ez egy faszság. Azt ír róla, amit akar. A Szilvássy bent ült a stúdióban, beszélgetett Bugár Bélával, majd a végén minden jót kívánt neki az új esztendőre és odatett egy olyan fél mondatot, hogy hát ha Bélának sikere lesz, akkor van remény arra, hogy a szlovákiai magyarság is sikere legyen. Pont. Ezen én nem tudom, hogy mit értékeljek.

 

A részrehajlást vagy a nem részrehajlást.

 

Ha ilyeneken polemizál a szlovákiai magyar olvasói réteg, akkor száz éven belül itt egy magyar nem lesz. Komolyan, igazán nem akarok senkivel kekeckedni, én valóban mindig mindenkinek nyilatkozom. De ez a kákán csomó keresés. (Ingerült.) Azon kívül had mondjam el, hogy az összes szlovákiai magyar média közpénzből él, és bármelyik bármikor bárkinek benyal. Bármelyik. És részrehajló. Úgyhogy nem vagyok hajlandó erre a kérdésre válaszolni.

 

Fizetett a Most-Híd politikai hirdetést a Pátria rádiónak, hogy az adásban ez így elhangzott?

 

Lovász Attila, forrás: gombaszog.sk

A közszolgálati médiában nem szabad a törvény értelmében fizetett politikai hirdetést lehozni.

 

Tehát szakmai szemmel Ön szerint ez teljesen rendben van?

 

Az isten áldja meg. Ne kekeckedjen velem, bassza meg!Itt van ebben az országban nyolc darab különböző szlovákiai magyar portál, egy  újság, meg mit tudom én mi…

 

Itt egyetlen egy közmédia van, melynek műsorvezetője Bugár Bélával kapcsolatba egyértelmű állásfoglalásra helyezkedett.

 

Hagyják már abba, hogy mi vagyunk az egyetlen magyar közmédium. Ahányan vannak, mind közpénzből élnek.

 

Ez nem igaz. Önök állami forrásokból külön állami intézmény részeként működnek. A műsorvezetővel szemben egyértelmű elvárás, hogy nem szabad részrehajlóan semmilyen megállapítást tennie.

 

És Ön szerint ez részrehajlás volt?

 

Igen. Szerintünk ez egyértelmű részrehajlás.

 

(Ordít)  Ez a fél mondat részrehajlás volt?

 

Igen.

 

Írjon róla harminc kommentárt, jó?

 

 

A teljes műsor hangfelvétele itt meghallgatható. A kérdéses rész 52.16-nál hallható. Bugár Béla 51.30-nál egyébként a Körkép.sk munkatársát, Száraz Dénest is említi.

 

Néhány napja a legnagyobb közösségi oldalon egyébként a műsor hatására az alábbi banner kezdett el terjedni melyet a mai napig több tucat felháborodott felvidéki magyar osztott már meg, és több százan véleményeztek:

 

Patria

 

A témával még foglalkozunk.

 

Király Zsolt

 

U.I. Az interjú beharangozójának megjelenése után a mai nap délelőtt Lovász Attila felhívta főszerkesztőnket, és fenyegetésektől sem riadva megpróbálta elérni, hogy az interjú ne jelenlen meg.

 

Ez egy f.szság! Lovász Attila a Körképnek a Pátria rádió részrehajlásáról (Interjú)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!