Nagyszerűen főzött a Széll Tamás vezette magyar csapat a franciaországi Lyonban, a 30. Bocuse d’Or világversenyen, ahol végül negyedik lett és a legjobb húsételnek és a legötletesebb plakátnak járó díjat is elnyerte. Ez remek hír és az ember szívesen elmélázgatna még a témáról, de sajnos Franciaországban vannak más konyhák is, ahol jóval kevésbé ízletes, sőt egyenesen undorító menüvel szolgálnak.

 

 

Ugye még emlékeznek a két évvel ezelőtti véres párizsi eseményre, a Charlie Hebdo (Heti Karcsi) szerkesztősége elleni gyilkos merényletre (2015. január 7.), amely során a később ugyancsak lelőtt két muszlim terrorista 12 embert (köztük 2 rendőrt) meggyilkolt, további 11 személyt pedig megsebesített. Most, ha stílszerűek szeretnénk lenni (mármint a Charlie Hebdo stílusában), azt is mondhatnánk, hogy ez a tragédia ugyancsak kapóra jött a fizetésképtelenség szakadékának szélén imbolygó lapnak, amely a merényletet követően jelentős anyagi támogatást kapott a francia kormánytól.

 

 hirdetes_300x300  

 

Egyszersmind hússzorosára növelhette a példányszámát és a támadás után eladott 5 millió példánynak köszönhetően 8 millió euró pluszbevételre tett szert. Emellett kivívta a nemzetközi közvélemény rokonszenvét is, sőt néhány nappal a merényletet követően európai vezetők (Angela Merkellel az élen) egymásba karolva vonultak végig a francia főváros egyik forgalmas utcáján, hogy tanújelét adják megingathatatlan terrorellenességüknek.

 

Kép: The Guardian

 

Korábban tájainkon alig hallottunk erről a hetilapról, pedig időnként elég nagy vihart kavart címlapjaival és a muszlimok és a keresztények vallási érzelmeit, illetve Jézust és Mohamedet kigúnyoló karikatúráival és cikkeivel. (Hogy szó ne érje a ház elejét, néhány alkalommal zsidó rabbikkal is élcelődött – meglehetősen enyhe formában.)

 

Kép: Charlie Hebdo fb-oldala

 

A szatíra és a gyilkos irónia természetesen elfogadott kifejezési eszköz az irodalomban és a művészetben, hiszen több ókori görög és római szerző is élt vele, de a középkorban vagy éppen a reneszánsz időszakában sem volt ismeretlen. Királyok, főpapok és gazdag polgárok egyaránt „megszívták”, a pórnép meg jókat mulatott a felsült hatalmasságokon, akik vagy jó képet vágtak az egészhez, vagy magukban dühöngtek és időnként bosszút forraltak. Ez volt az elfogadott forgatókönyv és ezen a 21. századig alig változott valami.

 

 

A Charlie Hebdo azonban túllépett ezen az ízléshatáron és gátlástalanul semmibe vette még a halálos tragédiák által okozott emberi fájdalmat is. Alig háromnegyed évvel a szerkesztőség elleni terrortámadás után a lap már azon gúnyolódott, hogy a török partoknál a tengerbe fulladt egy szíriai menekülő család gyermeke. Ekkor sokan visszaállították francia trikolóros profilképüket a Facebook-on a korábbira, de a lap ebből nem csinált nagy ügyet, hiszen a szekér újra robogott és a nyereség garantált volt.

 

 

Hogy a magyarokba is belekötött, amikor kerítést építettek a migránsok beözönlését megakadályozandó, illetve a tavalyi népszavazás kapcsán meg sem lepett bennünket és még csak nem is háborított fel nagyon senkit. Kovács Zoltán kormányszóvivő karikatúrája kimondottan jól sikerült, noha nem biztos, hogy az érintett ugyanígy gondolja. Persze a lap cikket és interjúkat is közreadott a téma kapcsán és a franciául jól beszélő Tamás Gáspár Miklós (és más balliberális magyar értelmiségiek) véleményét is megosztotta az olvasókkal.

 

A tavaly augusztusi olaszországi földrengés szerencsétlen áldozatain is gusztustalanul, sőt kegyeletsértő módon viccelődött a lap, ami azért már joggal kiverte a biztosítékot. De mindezt még képes volt felülmúlni tavaly decemberben, amikor az Alekszandrov együttes kórusát is szállító repülőgép nem sokkal a felszállást követően a tengerbe zuhant. Csupán a jóérzés akadályoz meg bennünket abban, hogy megismételjük, milyen szöveggel kommentálta mindezt a lap.

 

Kép: dailymail.co.uk

 

A legújabb felháborító megnyilvánulása ismét Olaszországgal kapcsolatos: a földrengéssel és lavinaomlással sújtott Farindola településen történt tragédiával viccelődött a szerkesztőség, miközben kiderült, hogy a mentőakció során nem sikerült további túlélőkre bukkanni. Amikor mindezzel szembesülünk, értetlenül keressük a magyarázatot, de nem találjuk. Vajon milyen perverzióval van dolgunk?

 

 

Kép: Quotidiano.net

Sajnos a személyiségzavart öngyilkos merénylők és a Charlei Hebdo hullagyalázó karikaturistái és szerkesztői között nem tudunk különbséget tenni.

 

Homérosz

 

Nyitókép: Charlie Hebdo címpalja. Kép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!