E heti sajtófigyelőnkben írunk egy londoni vállalkozásról, mely a kint élő közép-európai vendégmunkásokból tartja el magát és legnagyobb importőre a közép-európai élelmiszereknek és specialitásoknak a savanyú káposztától a juhtúrós galuskáig.

 

Szóba került az AeroMobil, a repülő autó szlovák fejlesztése, a tervezők ugyanis fontos bejelentésre készülnek. A The New York Times az unió mostohagyerekeinek nevezte a V4-et, és beszámolunk arról is, hogy Szlovákia nem kér az amerikai hadseregből. 

 

Egyesült Királyság, vagy Britannia

 

 hirdetes_300x300  

Az angol nyelvű sajtóban az elmúlt héten leginkább a szlovák Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Hivatal felhívása visszhangzott. A hivatal ugyanis levélben figyelmeztette a szlovákiai sajtó apraja-nagyját, hogy hivatalosan Nagy-Britannia (törvényben rögzített) szlovák elnevezése Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, és mivel a cikkekben csak Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság alakban használták, a Geodéziai Hivatal akár 6600 eurós büntetést is kiróhat a sajtóorgánumokra.

 

[stw]

 

A hírt átvette a BBC brit közszolgálati média, az amerikai FoxNews, a TheGuardian, a Politico.eu és még mások (igaz, szerintük az Egyesült Kiráyság és a Britannia elnevezés között megy a vita, nyilván az egyszerűsítés érdekében). Az ügy teljes hátterével itt foglalkoztunk.

 

Legutóbb akkor kapott ekkora figyelmet a nemzetközi sajtóban Szlovákia, mikor Robert Fico kormányfő „mocskos, hazaáruló prostituáltaknak“ nevezte a szlovákiai sajtó munkatársait.

 

A britek évszázadok óta bonyolítják saját nevüket, Forrás: cristinacabal.com

 

Szlovákiában nem lesz amerikai támaszpont

 

Az Amerikai Egyesült Államok nem tervez katonai támaszpontot létesíteni Szlovákiában – idézte a pozsonyi amerikai nagykövetet a Xinhua kínai hírügynökség. Támaszpont helyett az amerikai hadsereg inkább a szlovákiai repterek fejlesztésébe szállna be, például Szliácson.

 

Szlovákiában hivatalosan nem állomásozik egyetlen amerikai katonai egység sem, nincs sem NATO sem amerikai bázis területén, ezzel gyakorlatilag egyedi helyzetben van Közép-Európában. (Xinhuanet.com)

 

A közép-európai ízek hódítása Londonban

 

Bajba kerülhetnek a közép-kelet-európai ételek importőrei Londonban, miután a Brexit miatt jó eséllyel megnőnek vám- és adóterheik, illetve csökken a bevándorlás az Egyesült Királyságba. Erről közölt átfogó háttércikket a The Guardian brit lap ezen a héten.

 

Hogy teljesen világos legyen, annyi közép-európai bevándorló érkezik Londonba, hogy az élelmiszerüzlettel rendelkező vállalkozók gyakorlatilag az ő igéneiykre építették kínálatukat. Anish és Minal Shah (házaspár) például 2004-ben elsőként kezdte el árusítani Nyugat-Londonban a szlovákiai hozzávalókat és élelmiszereket.

 

„Az ötlet az egyik ügyféltől jött, egy Szlovákiából érkezett gyermekgondozótól, őmiatta próbáltuk ki [a kelet-európai ételeket]. Három nap alatt eladtuk az első szállítmányt”

 

idézte a The Guardian Anisht. A vállakozó-házaspár folyamatosan bővítette üzletét, elindították a Halusky nevű internetes boltjukat (a juhtúrós galuska szlovák elnevezése után), és ma ők Nagy-Britanniában a kontinentális ételspecialitások illetve a cseh és szlovák édességek legnagyobb importőrei.

 

Most azonban forgalomcsökkenést tapasztalnak, és ez az állapot romolhat is. Tavaly a Brexit miatt az éves bevándorlás 49 ezer fővel csökkent, az Egyesült Királyság kiválása az Unióból pedig importvámokkal fenyeget. (TheGuardian.com)

 

Anish Shah és egy jól ismert konzervmárka Szlovákiából. Jól keresnek rajta, hála a bevándorlásnak. Ez most megváltozhat. Fotó: TheGuardian.com

 

Közép-Kelet-Európa, a mostohagyerek

 

A The New York Timeshoz is eljutott a hír, hogy a közép-európai országok nincsenek megelégedve a nemzetközi márkák minőségével, pontosabban a minőségi különbséggel, ami a keleten és nyugaton forgalomba hozott termékek között van.

 

„A közép-kelet-európai országok már régen felhúzták az orrukat, amiért mostohagyerekként kezelik őket az Európai Unió családjában. Az sem igazán segít a helyzeten, hogy több mint egy tucat, a blokkban eltöltött év után a bérek még mindig alacsonyabbak, nagy a korrupció, a közszolgáltatások, az iskolák és a kórházak pedig elhanyagoltak”

 

írja az amerikai folyóirat. (NYTimes.com)

 

Szlovákiai fejlesztés sok tisztázatlan kérdéssel

 

„Az AeroMobil autógyártó a világ első, kereskedelmi forgalomba szánt repülő autóját készíti” – kezdi cikkét a DigitalTrend portál. Az AeroMobil egy szlovákiai vállalkozás, az általa tervezet repülő autó pedig szintén szlovákiai fejlesztés. Nemsokára pedig kiderülhet, mennyi is az annyi:

 

„A jövő héten sajtókonferenciát tartunk Monacoban, április 20-án. (…) Több információt is bemutatunk majd a [jármű] műszakai adatairól, áráról és a várható gyártási volumenről”

 

nyilatkozta a vállalkozás kommunikációs vezetője, Štefan Vadocz.

 

Bár a repülő autó valóban érdekes és tényleg szlovákiai fejlesztés, azért akadnak megválaszolatlan kérdések. Egy dolog az autó ára, de milyen képzésre lesz szükség a vezetéséhez? Nyilván nem népautónak szánják.

 

A másik gyakorlati probléma, az a használat: egyáltalán, hogyan kell elképzelni a közlekedését, hol és milyen körülmények között szállhat fel? (Nyilván van egy minimális sebesség, amit el kell érnie a felszálláshoz, és bizonyára nem emelkedhet önkényesen a levegőbe, hogy átugorjon egy dugót a 63-as főúton, hogy aztán Pozsony valamelyik utcájában landoljon…) (Körkép.sk, DigitalTrends.com)

 

Kisrepülő vagy autó? És egyáltalán, hogyan kell közlekedni vele? Még jogszabályok sincsenek erre vonatkozóan. Mindenestre valóban egyedi, és amit nem győznek hangsúlyozni, hogy szlovák fejlesztés – de valószínűleg nem földi halandók számára. Fotó: digitaltrends.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!