Heti sajtófigyelőnk központi témája a három visegrádi ország ellen indított kötelezettségszegési eljárás, pontosabban az, hogy mit ír erről a külföldi sajtó. De foglalkozunk a szlovákiai filmipar sikereivel is, amelynél magyar nevek is szép számban előkerülnek, illetve az Al Jazeera újabb, elég részrehajló cikkével.

 

A The Atlantic amerikai portál úgy fogalmaz: Szlovákia elkerülte a [Brüsszel által eszközölt] jogi lépéseket azáltal, hogy válaszképp az EU figyelmeztetéseire megnyitotta kapuit.

 

A Politico.eu Brüsszeli hírportál ehhez azt is hozzáteszi, hogy az Európai Bizottság elleni, Magyarország és Szlovákia által kezdeményezett per a migránskvóták elfogadásának módja miatt még mindig terítéken van, és várhatóan július utolsó hetében kezdi tárgyalását az Európai Bíróság.

 

 hirdetes_810x300  

A Politico kiemeli, hogy Szlovákia mindössze 16 migránst fogadott a kvóták keretében az előírt 902 helyett, de ez lényegében több mint a fele annak, amit a Visegrádi Csoport összesen befogadott (28), és egyébként a kvóták több mint 11 ezer bevándorló átvételét írtak elő a V4-ek országai számára. Ausztria pedig, aki eredetileg 1953 migránst kellett befogadni, és ebből semmit sem teljesített, Szlovákiával együtt „ígéretet tett” további migránsok befogadására.

 

Szlovákia jó tanuló volt, ismét megmutatta, hogy pontosan tudja, mikor kell oldalt váltani. Fotó: Euractive.com

 

 

A Politico szerint a brüsszeli döntés visszafele is elsülhet és tovább mélyítheti a szakadékot Kelet és Nyugat között.

 

Folytatás…[stw]

 

Leonid Bershidsky, a Bloomberg gazdasági portál publicistája „Az Európai mazsolázók bajban vannak” címmel írt cikkében azt írta, Avramopulosz uniós migrációs biztos arra emlékeztetett, hogy Európa nem a szegény országok malacperselye:

 

„Európa a nehéz pillanatok és kihívások közös vállalásáról és a közös álmokról szól”

 

A szlovák filmipar sikereiről – magyar nevekkel

 

A Variety amerikai filmes portál a szlovákiai filmgyártásról írt cikkében a kassai Kristóf György szlovákiai magyar filmrendező Out című filmjét emeli ki, amely egyike annak a két játékfilmnek, amely képviseli Szlovákiát  a június 16-24 között megrendezésre kerülő Art Film Fest nemzetközi versenyen. Már azért is kiemelkedő Kristóf teljesítménye, mert szlovákiai film már évek óta nem vett részt a megmérettetésen.

 

A Variety Peter Nagelt, az Art Film Fest művészeti vezetőjét idézve azt írta, az Out nagyon különbözik a szlovák filmektől. Nem egy súlyos társadalmi dráma, még ha napjaink bonyolult problémáiról szól is.

 

Az Out egy munkahelyéről kirúgott 50-es éveiben járó kelet-európai férfi útkeresésének történetét mutatja be, abszurd humorral.

 

A szlovák filmgyártásról szólva Nagel kiemeli, hogy Szlovákiában generációváltást vár, szerinte a filmipar helyzete jobb, mint Csehországban.

 

„Van egy sor fiatal filmkészítő, mint például Prikler Mátyás, Juraj Lehotský, Marko Skop, Mira Fornay, Kristóf György és Michal Kollár”

 

Érdemes megjegyezni, hogy Nagel mennyi magyar nevet említett. A Variety megjegyzi, hogy az 5,4 milliós kis Szlovákia összesen 350 filmet jegyez, többségük cseh-szlovák koprodukció.

 

Pillanatkép az Out című filmből. Fotó: Sentimentfilm.com

 

Az Al Jazeera újabb egyszerűsítése: Szlovákia vagy csak neonáci vagy csak migránsbarát lehet

 

Az embargó alá vett Katar által fenntartott Al Jazeera pánarab hírtelevízió újabb cikket írt Szlovákiáról, ezúttal a szlovák szélsőségesekről, Kotlebáról és az ĽSNS-ről. Ahogy a hírtévé korábbi, a roma kisebbségről szóló riportjánál tapasztaltuk, ez is elég egyoldalúra sikerült. A cikk gyakorlatilag a két szélsőséget állította szembe egymással: Kotlebáék mellett írt a szélsőbaloldali Antifa csoportról is, amely a nácizmus elleni tüntetés jegyében a nemzeti kisebbségek jogainak védelménél jóval gyakrabban a migránsok befogadását propagálja.

 

Az Al Jazeera cikke ki is emeli, az Antifa tüntetői márciusi szélsőségek elleni pozsonyi tüntetésükön fennhangon hirdették: Mondjuk ki hangosan és tisztán, hogy világos legyen, a menekülteket is szívesen látják“.

 

Persze a Kotlebáék által jelentett veszély valós. A cikkben meginterjúvolt egyik Besztercebánya-környéki falu polgármestere elmondta, paradoxonnak tartja, hogy épp azokban a falvakban a legnépszerűbb Kotleba pártja, ahol a világháború alatt a legtöbb áldozatot szedték a nácik – és nem csak zsidókat űztek el otthonaikból.

 

Kotleba-ellenes tüntetők Pozsonyban. Fotó: AlJazeera.com

 

A cikk beszámol egy „nácivadászról” is, aki az internetet és a facebookot böngészve kutatja a neonácik által közzétett szélsőséges, gyűlöletkeltő posztokat. Elmondása szerint az ĽSNS képviselői és tagjai olyan bejegyzéseket tesznek közzé, mint „Biztosítani kell népünk megmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”, vagy „Semmi sem menthet meg bennünket, csak ha az összes zsidót megöljük”.

 

Az Al Jazeera úgy fogalmazott, „a párt hivatalos weblapja a ultranacionalizmus és keresztény identitás iránti elkötelezettségéről árulkodik”, ahol arról írnak, hogy romák „társadalmi paraziták” és „terroristák”, illetve hogy az USA, az Európai Unió, a NATO és Izrael a „szlovák nemzet ellenségei”.

 

Egy megjegyzés az Al Jazeera cikkéhez: Érdekes, hogy a magyar kisebbség elleni szélsőséges megszólalások sosem kapnak akkora figyelmet, mint a migránsok vagy romák elleni posztok…

 

Körkép.sk
Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!