Azzal, hogy a Tour de Franceon Petert Sagant diszkvalifikálták egy szerencsétlen mozzanatért, a közmédia nézettsége drámaian visszaesett.

 

A szlovák világbajnok kerékpáros első négy futamának közvetítése során a nézettség elérte a tavalyi szintet. A negyedik futamon azonban Sagant kizárták a versenyből, mert a bírák úgy ítélték meg, hogy szándékosan szorította falhoz legnagyobb riválisát, Mark Cavendisht, aki az „incidens” során elvesztette az egyensúlyát és csúnyán felbukott.

 

A közmédia Tour de Franceról szóló közvetítése egy csapása 54,26 százalékkal esett vissza.

 

 hirdetes_810x300  

Egyetlen döntés, óriási kár

 

Hogy egy-egy (enyhén szólva is) vitatható döntés miképp befolyásolja az média és az üzlet világának életét, az RTVS mostani helyzete is bizonyítja. A reklámcégekkel, hirdetőkkel és partnerekkel ugyanis még a Tour de France kezdető előtt kötött szerződést a reklámokról. Mivel senki nem számolt azzal, hogy Sagant kizárják, joggal várták, hogy a tavalyihoz hasonlóan 150-220 ezer, a szlovák kerékpárosért izguló nézőt tudják megszólítani a műsorba beszúrt reklámblokkokkal.

 

A nézettség azonban az ötödik futamnál 100 ezer főre, a hatodikra pedig valamivel több, mint 50 ezerre esett vissza. Az RTVS pedig kénytelen magyarázkodni.

 

„Tekintettel arra, hogy a támogatóinkkal régóta dolgozunk együtt, bizonyára együtt fogjuk kiértékelni az idei helyzetet, mégpedig úgy, hogy az ne legyen negatív hatással a további együttműködésre”

 

nyilatkozta Juraj Kadáš, az RTVS PR-menedzsere, majd hozzátette, hogy a nézettség nincs közvetlen hatással a reklámok hozadékaira.

 

Ennek ellenére azt is kijelentette, hogy Sagan kizárása az összbevételre is hatással lesz:

 

„Sagan esetleges további győzelmeiről vagy a zöld trikó megszerzéséről van szó”

 

A Tour de France nézettsége ezer főben. Látványos zuhanás az ötödik szakasztól. Forrás: DennikN.sk

 

A közmédiának különös fontos (volt?)

 

Az RTVS számára rendkívül fontos volt a Tour de France közvetítése. A páratlan években ugyanis nincs sem olimpia, sem világbajnokság, sem EB. Tour de France, jégkoron VB és Bajnokok Ligája azonban minden évben van.

 

A Tour de France állandó partnere immáron 14 éve a Škoda autógyár. Megfontoltam nem válaszoltak arra a kérdésre, Sagan kudarca jelent-e számukra bármilyen bevételkiesést.

 

DennikN.sk

Nyitókép: zive.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!