Eheti sajtófigyelőnk fókuszában a Visegrádi Négyek vannak, illetve ennek az együttműködésnek az utóbbi napokban emlegetett alternatívái. Vajon tényleg helyettesíthetik-e a V4-eket egy másik szövetséggel? Írunk még Macron pénzintézeteket érintő adórendszeréről is, amelyben Szlovákiának is van szerepe, illetve az Al Jazeera egy pozsonyi kávézóról készített képriportot – mutatjuk, miért. 

 

Az Orbán-ellenes bloggerek körében egyre hangosabban beszélnek a Slavkovi Háromszögről, amely a V4-ek konkurens csoportosulása lenne, ami Szlovákiát, Csehországot és Ausztriát foglalná magába – írja a Politico.eu.

 

A brüsszeli hírportál idézi Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, aki a héten kijelentette, hogy a Visegrádi Csoport a leghatékonyabb szövetség Európában. Az érem másik oldalaként a Politico Bőtös Botondot idézte, aki az Átlátszó.hu-n az írta véleménycikkében, hogy Visegrád halott. A brüsszeli hírportál nyilván kissé elvetette a sulykot, mikor egy külpolitikai rovat szerkesztőjének véleményét (!) állítja szembe a magyar külügy vezetőjének szavaival.

 

 hirdetes_810x300  

A Politico cikkében maga is elismeri, hogy a Slavkovi Háromszögről szóló hírek elég eltúlzottak. Ennek egyik jele például az, hogy az osztrákok az Európai Tanácsban csak nagyon ritkán szavaznak a közép-kelet-európai országokkal. Ausztria ugyanis mindig Németország után megy.

 

Az európai képviselői székek hatodát szélsőségesek foglalták el

 

Egy Politico brüsszeli hírportál által idézett felmérés szerint az európai kontinensen 55,8 millió ember az országa legutóbbi parlamenti választásain önkényuralmi retorikájú pártra szavazott, ami egyébként az összlakosság cca. 10 százaléka. Ezzel a szélsőséges pártok 1342 helyet szereztek az uniós nemzeti parlamentekben (az összes székek száma 7843, vagyis a szélsőséges képviselők száma 17,11 százalékot tesz ki).

 

Kissé érdekes dolgot is írt a hírportál, szerinte ugyanis a 33 vizsgált országból 9-ben szélsőségesek kaptak helyet a kormányban is, és a sort Magyarország kezdi, már pedig a magyar kormánypártokat aligha lehet a szélsőségesek közé sorolni. Ugyanígy sántít Lengyelország ide sorolása, ahol a Jog és Igazságosság pártja konzervatív ugyan, de messze nem szélsőséges. A hírportál ide sorolja Szlovákiát is, ami még jogos is lenne a Szlovák Nemzeti Párt ugyanis kezdetektől a szélsőjobboldali kategóriába tartozik itthon és külföldön is egyaránt. Persze az is lehet, hogy a parlamentre gondoltak…

 

Úgy tűnik, mégis csak a keresztény és/vagy konzervatív irányzat a legnépszerűbb Európában. A balliberálisok tudnak erről? Forrás: epicenternetwork.eu

 

Nagyidáról írt a Bloomberg

 

A Bloomberg gazdasági hírportál a kínai tőke után áhítozó közép-kelet-európai országokról közölt írást.

 

„A baltai tengeri Lengyelországtól Szlovákián, Magyarországon és Bulgárián keresztül a Duna mentén  a kormányok a kínai befektetők kegyét keresik, egyes esetekben velük helyettesítve az országukból kivonuló amerikai befektetőket”

 

Ennek példájaként épp Szlovákiát említi. A riportban a portál megszólaltatja Nagyida polgármesterét, Beluscsák Gyulát – akinek nevét szlovákul tüntették fel.

 

„A kelet-szlovákiai faluban a U.S. Steel Corp. működtetett 17 évig egy gyárat, most azonban az eladásáról tárgyal a Hong Kong-i székhelyű Hesteel Co. vállalattal. (…) Beluscak elmondta, hogy az üzem állapota évek óta romlik és a légszennyezés itt a legrosszabb az országban. Reméli, hogy az új tulajdonos a zöldebb technológiákba kíván fektetni”

 

Macron nem adja fel – bár kicsit már megkésett

 

Macron nem adja fel, továbbra is kitart a pénzügyi tranzakciós adó (FTT) bevezetése mellett – írja a The New York Times. A pénzügyi tranzakciós adó a pénzügyi mozgásokat adóztatná meg, az európai bankok és pénzintézetek nem túl nagy örömére. Az FTT kezdeményezését az európai hitelválság elmélyülésekor indították el francia-német közös kezdeményezésként, eddig 11 ország csatlakozott hozzá, köztük Szlovákia. Az FTT célja állítólag az, hogy megadóztatva a pénzintézeteket arra kényszerítse őket, hogy járuljanak hozzá az általuk (is) okozott pénzügyi és gazdasági válság terheihez, hogy ne csak az adófizetők pénze bánja, ha egy bankot meg kell menteni.

 

Hajléktalanokat alkalmazó kávézó Pozsonyban

 

A közel-keleti össztűz alá vett Katar által működtetett arab televízió, az Al Jazeera egy szlovákiai kávézóról közölt írást. A Dobre Dobre kávézó Pozsony történelmi városrészének határában található, különlegessége, hogy hajléktalanokat alkalmaz – jelenleg összesen hatot. A tulajdonosok állítólag így próbálnak segíteni a z otthon nélkülieknek, hogy visszataláljanak a munkapiacra.

 

A Smer egyik arca a Sputniknak: Lengyelország EU elleni mesterkedése nem szlovákiai érdek

 

Ľuboš Blaha (Smer), az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke a Sputniknews hírügynökség cseh kiadásának adott interjújában kijelentette, hogy a Három Tenger kezdeményezés, amivel Lengyelország regionális hatalmi babérokra tör egy „provinciális lengyel projekt, amelyről sehol máshol nem beszélnek, csak Lengyelországban. Szlovákiában biztosan nem”

 

„Számunkra – mondja Blaha – az Európai Unió a létkérdés, a [szlovák] kormány az EU magjához akar tartozni és elkötelezte magát a Visegrádi együttműködés mellett is. Nincs több olyan regionális kezdeményezés, amely prioritást élvez”

 

jelentette ki Blaha. A Három Tenger kezdeményezés egy Baltikumtól a Fekete-tengerig és  az Adriai-tengerig húzódó új szövetségi entitás lehet Nyugat és Kelet határán. (Erről bővebben itt olvashat)

 

Blaha kijelentette, hogy a Három Tenger csupán a lengyel dominanciáról szőtt álmok egyik eszköze, de Szlovákia a nyugati EU-tagállamokkal és Oroszországgal törekszik jó kapcsolatokra. Szerinte Trump azért támogatja a kezdeményezést, mert ő mindent támogatna, ami az Unió szétverését szolgálja.

 

Fotó: Sputniknews.com

 

Blaha kritizálta Andrej Kiska kormányfőt is, aki szerinte folyamatosan árt Szlovákia külpolitikájának azzal, hogy önkényesen tesz lépéseket – például a Három Tenger konferencián való részvétellel vagy a dalai láma korábbi fogadásával.

 

Blaha kiemelte, hogy Lengyelország regionális hatalmi ambíciója egyáltalán nem szolgálja Szlovákia érdekeit, ráadásul a jelenlegi lengyel kormány szerinte „rendkívül ruszofób, euroszkeptikus és nacionalista”

 

A Visegrádi Csoportot a Smer politikusa ellenben méltatta. Olyan együttműködésnek nevezte, amelynek van hagyománya és nemzetközi hírneve, ami rendkívül értékes. Hozzátette, óriási hiba lenne a V4-eket duplikálni vagy helyettesíteni.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!