A múlt héten a nemzetközi sajtóban a legnagyobb figyelmet régiónkból Lengyelország és Magyarország kapta, Szlovákia csak mellékszereplőként kapott helyet a hírekben. Mindenesetre a kettős minőség problémája kapcsán Robert Ficoról megjelent írás a Financial Times brit gazdasági lapban, de az is kiderült, hogy Nepál szlovákiai meteorológiai technológiát szerezne be, és hogy a Védelmi Minisztérium új fegyvertípusból vásárolna be.

 

A Financial Times azt írja, a közép-európai politikai vezetők „növelték panaszaikat” a kettős minőségű élelmiszerek kapcsán kialakult botrányban (a botrány szót idézőjelben használták), és azt követelik Brüsszeltől, hogy lépjen az ügyben. A brit lap szerint a közép-európai országok „azt állítják”, hogy a vállalatok „állítólagos gyakorlata” diszkriminatív és növeli a bizalmatlanságot.

 

Christian Wigand európai bizottsági szóvivőt idézve a lap hozzátette:

 

 hirdetes_300x300  

„Az egységes piacon nincs helye kettős szabványoknak és másodosztályú fogyasztóknak. (…) Ezen felül léteznek uniós szabályok a fogyasztók megtévesztésének megakadályozására”

 

A Financial Times kiemelte, hogy az élelmiszertermelők szerint a V4-ek állításai túlzóak, és hogy a helyi ízekhez igazodó receptek használata „elfogadható gyakorlat”.

 

Fotó: FT.com

 

Szlovák technológiával jósolnák az időt a Himaláján

 

A The Himalaya Times közlése szerint egy automata meteorológiai állomást vásárolnának Szlovákiától a nepáliak, az ottani viszonyok hatékonyabb előrejelzése érdekében. Szlovákián kívül Németországból szereznék még be a technológiát. Nepál az új berendezésektől azt várja, hogy akár 100 százalékos biztonsággal megjósolják az idő alakulását 24 órával előre, mivel a jelenlegi csak 75 százalékos pontosságra képes.

 

A teljes technológia része egy hidrogénnel töltött léggömb, amit 35 kilométeres magasságba küldenek fel. A léggömb egy időjárási szondát szállít, ami a hőmérsékletre, a légköri nyomásra vonatkozó adatokat továbbít a szárazföldi vagy tengeri vevőállomásokra. A teljes költségekről keveset tudni, csak a hidrogéngenerátor ára 50-60 millió indiai rúpia között mozog (nagyjából 733 ezer euró).

 

A dolog érdekessége, hogy a költségek egy részét India állja, Nepál pedig épp a két régi rivális, India és Kína között terül el.

 

A szlovák hadsereg új páncéltörőket vásárolt a Saabtól

 

Szlovákia megkapta a Saab új, Carl-Gustaf M4 névre hallgató többfunkciós fegyverének első szállítmányát, ezzel az első olyan ország lett, amely hadrendbe állította ezt a típusú fegyverrendszert – írja az amerikai UPI hírügynökség.

 

A 84 mm-es hordozható páncéltörő fegyverrendszer leszállításáról a Saab tett közzé közleményt múlt kedden. A fegyvert egyébként intelligens érzékelőkkel és programozható lövedékkel szerelték fel.

 

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy bejelenthetem, Szlovákia az első olyan ország, amely integrálja hadrendjébe a Carl-Gustaf M4-es modern haditechnikai fejlesztéseit, ami jelentősen megnöveli [a szlovákiai hadsereg] ütőképességét”

 

nyilatkozta Magnus Lewis-Olsson, a Saab európai, közel-keleti és afrikai piacokért felelős részlegének vezetője. A szlovákiai hadsereg eddig az eggyel korábbi verziót, az M3-ast használta.

 

Fotó: UPI.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!