A napokban jelent meg a Körkép.sk műhelyéből származó ‘Szlovákiai Magyarok’ internetes folyóirat legújabb száma. Bár a magazinban felvonultatott cikkek összefüggenek, önmagukban is érdekes kérdéseket és problémákat járnak körül.

 

A következő napokban, hetekben ezért cikk-sorozatot indítunk, melyben nem csupán a magazinban közölt írásainkat tesszük közzé, hanem esetenként azok némileg bővített verzióját is.

 

S hogy mit is vettünk górcső alá e-magazinunkban? Sorozatunk első részében rámutatunk, miről is olvashatnak a későbbiekben.

 

  hirdetes_300x300   

Magyar oktatásügyünk mai állapota és legfőbb kihívásai

 

Klisé, de igaz. Az iskola a jövőnk záloga. Az oktatásügy mai színvonala az elkövetkező évek realitását fogja jelenteni.

 

De hol tart ma a felvidéki magyar iskolarendszer? Mi a helyzet az iskolai beiratkozások terén, hány magyar gyerek jár magyar, és hány szlovák iskolába? Gyengébben teljesítenek a magyar iskolák?

 

Ezekre, és megannyi más kérdésre keressük a választ a Szlovákiai Magyarok, azaz a Körkép.sk legújabb, tematikus kiadványában, melyben a felvidéki magyar oktatásügy helyzetét vesszük górcső alá.

 

Színvonalas suliba jár a gyerekünk? Lesz szakma a kezében, ha befejezi az iskolát? Azt tanulja, amit szeret és amire szükség van? Megállja majd a helyét a munkaerőpiacon, hogy ne a Munkahivatalban végezze a suli befejezése után?

 

 

16 színes, grafikonokkal és táblázatokkal gazdagon illusztrált oldalon mutatjuk be a legsikeresebb magyar alapiskolák, gimnáziumok és szakközépiskolák rangsorát. Felsoroljuk napjaink hiányszakmáit, és szólunk arról is, mi a helyzet a kereslet és a kínálat összehangolása, azaz a duális képzés területén. Részletes, átfogó anyagunk minden tanár asztalára kívánkozik. Megmaradásunk alappillére az anyanyelvi oktatás.

 

A Körkép.sk 2017 szeptemberi kiadványát az iskolakezdés idejére időzítettük. Ez már a második tematikus magazinunk, mellyel megajándékozzuk olvasóinkat. A nagy sikerű „DAC-lázban a Felvidék“ után most napjaink talán legégetőbb társadalmi témáját járjuk körbe, októberben pedig a megyei választásokkal kapcsolatban jön a következő újság.

 

Örülni fogunk, ha mostani kiadványunkat a pedagógustársadalom, szülői közösségek tagjai mellett a diákok is áttanulmányozzák. Hogy támpontot kapjanak jövőjük tervezésében, miáltal a felvidéki magyarság jövőképe is tisztulhat.

 

Tartsanak velünk nemcsak e magazin olvasása során, hanem a Körkép.sk hírportálon is.

 

Király Zsolt

 

Felkeltettük kíváncsiságát? Akár most is elolvashatja e-magazinunkat!

 

Már elérhető a Körkép.sk legújabb tematikus magazinja

 

Tematikus magazinunk első számában a sport szerelmeseinek kedveskedtünk

 

DAC-lázban a Felvidék: Lapozz bele a Körkép.sk új magazinjába!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!