„A szlovákok a független és az ellenzéki jelöltekre adták le vokuskat a hétvégi regionális választásokon Szlovákiában” – írja a Bloomberg mértékadó gazdasági hírportál.

 

A Bloomberg kiemelte, hogy az egyébként nagy népszerűségnek örvendő kormányzó Smer meglepő mértékű vereséget szenvedett a szélsőjobboldali pártokkal együtt. Robert Fico pártjának csak két megyeelnökjelöltje tudott győzni, pedig négy saját jelöltet állított. A portál hangsúlyozza, hogy Kotlebáék mindössze kettőt tudtak megszerezni a megyei önkormányzatok 416 képviselői helye közül. (Bloomberg.com)

 

Reuters: A szélsőjobb és a kormányzó baloldal elvesztette a regionális választásokat

 

 hirdetes_300x300  

„A szélsőjobboldali ĽSNS elvesztette a szombati regionális választásokat Szlovákiában, ezzel a közép-európai ország szembe megy azzal a trenddel, ami az elmúlt hónapokban jellemezte a térséget”

 

– írja a Reuters brit hírügynökség. Az említett trend alatt pedig a rendszerkritikus politikusok előretörését érti az osztrák és a cseh választások után.

 

Ez most nem jött össze. Fotó forrása: Aktuality.sk

 

A Reuters kiemeli, hogy bár a gazdaság fellendült és az ország nincs kitéve közvetlenül az illegális bevándorlásnak, a hagyományos (standard) pártokkal kapcsolatos korrupciós botrányok elégedetlenséget szültek a nyilvánosság körében.

 

A hírügynökség szerint az, hogy Robert Fico kormányfő pártja csak két megyében tudott győzni, négy, eddig a Smer jelöltje által vezetett megyében pedig veszített, a kormányfő hatalmának gyengülését jelzi. (Reuters.com)

 

Az első női megyefőnöjelölt

 

„Kotleba pártján kívül a szlovák megyei választások másik nagy vesztese Robert Fico kormányfő baloldali pártja volt” – írja a Deutsche Welle. Hozzáteszi, bár a szocdem Smer még mindig a legerősebb párt Szlovákiában, az euroszkeptikus Szabadság és Szolidaritás (SaS) nyerte meg a fővárosi régió kormányzását.

 

A német portál megjegyzi, hogy Szlovákia történetében először került egy megye élére nő: a jobboldali koalíció támogatását élvező Erika Jurinová Zsolna megyében győzedelmeskedett. (DW.com)

 

Körkép.sk

Nyitókép: Pestisracok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!