E heti sajtófigyelőnkben beszámolunk az amerikai nagykövetség kapcsán kialakult fővárosi vitára, ami az orosz sajtó egyik vesszőparipája mostanában -, illetve írunk arról, hogy Szlovákia mely területeire törne be – jócskán megkésve – a kínai tőke. 

 

A Sputniknews orosz hírügynökség is közölt cikket Marián Kotleba Besztercebányai bukásáról. Az ĽSNS vezére, aki sok szálon kötődik Oroszországhoz a szombati megyei választásokon alulmaradt a többi párt által támogatott független Ján Lunterrel szemben.

 

A sputnik felvezetőjében úgy fogalmaz:

 

 hirdetes_810x300  

„A migránsok tömeges beáramlása, a gazdasági válság, és a jobboldali pártok Európa-szerte egyre növekvő támogatottsága ellenére Szlovákia kivétel maradt”

 

Vitás kerítés

 

Az orosz hírügynökség november 4-én egy másik cikkében a pozsonyi amerikai nagykövetség körüli vitáról is beszámolt. Ott ugyanis az amerikai nagykövetség egy biztonsági kerítést húzott fel. Csakhogy a telek, ami felett a kerítés húzódik, már nem áll a nagykövetség rendelkezésére.

 

2016 nyarán a városi testület úgy döntött, hogy a továbbiakban négyzetméterenkénti 1 eurós napi bért kell fizetni a nagykövetségnek az által használt 1318 négyzetméterért, ami évi 481 ezer eurós költséget jelent számára. A bérleti szerződés meghosszabbításának egyik feltétele azonban az volt, hogy a nagykövetség aláírja azt 6 napon belül. Ezt ugyan megtette, de már az előző bérleti idő lejárta után. A testület azt javasolta, hogy három éves szerződést kössenek a nagykövetséggel, amit azonban a többség leszavazott.

 

A Sputnik Információi szerint a kerítés eltüntetésére kezdeményezett petíciót eddig 15 ezer lakos írta alá. A kerítés elbontásának azonban egyéb jogi háttere is van: a Bécsi Egyezmény védi a diplomáciai képviseleteket, mégpedig úgy, hogy kiköti, a baráti állam köteles megtenni minden intézkedést a külképviselet nyugalma és biztonsága érdekében, és védenie kell minden behatolástól.

 

Fotó forrása: Pravda.sk

 

Nyomulhatnak a kínaiak, a kormány megnyitotta a gazdaság kapuit

 

A The Diplomat külpolitika portál napokban megjelent háttércikke szerint Szlovákia lemaradva bár, de megkezdett felzárkózni a kínai tőkéért folytatott közép-európai versenyben.

 

A portál megjegyzi, hogy Közép-Európában Szlovákia tette a legkevesebbet azért, hogy magához édesgesse a kínai tőkét. Nagyságrendekkel van azonban maradva a V4 többi tagjához képest ezirányú erőfeszítéseiben. Passzív hozzáállását jelzi az is, hogy 2016-ig az ország nem rendelkezett pekingi nagykövettel vagy egy évig.

 

Ez a közelmúltban megváltozni látszott. Tavasszal a kormány saját, 37 oldalas Kína-stratégiát fogadott el, amely a Kínával fenntartott „relatíve jó kapcsolatok” elmélyítését tűzte ki célul. A kínai befektetések azonban nem teljesen kerülték ki Szlovákiát. Idén már tudni lehet azt is, hogy a kínai HE Steel vásárolná fel a most amerikai tulajdonban lévő kassai vasművet. De ott van még a pozsonyi reptér 30 éves bérbevételének a lehetősége, illetve kíani befektetők érdeklődnek több szlovákiai fürdő- és üdülőközpont iránt is.

 

Szlovákia lecsúszik a kínai tőke lehetőségeiről, Magyarország élen jár a régióban

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!