Az elmúlt időszak legnagyobb visszaesését produkálta az Új Szó. Eladott példányszáma 2017 végén egy hónap alatt közel ezerrel csökkent.

 

Ez a legnagyobb visszaesés a balliberális napilap történetében az elmúlt években, arányaiban pedig a legnagyobb csökkenés decemberben az országos terjesztésű nyomtatott napilapok között Szlovákiában.

 

A Szlovákiában megjelenő napilapok nyomtatott és eladott példányszámának legfrisebb, 2017 decemberi adatai. Forrás: ABC monitoring

 

Példátlanul nagy visszaesés

 hirdetes_400x285  

 

Míg 2017 novemberében az Új Szó 17 199 eladott példányszámon állt, addig egy hónappal később, 2017 decemberében már csak alig 16 225-ön. Ez havi szinten 974 példányszám visszaesés, ami példátlanul nagy szám, az eladási mutató 5,67 százalékos csökkenését jelenti.

 

Az Új Szót ma már jobbára csak az idősebb előfizetők járatják megszokásból, de az ő számuk is folyamatosan csökken. A napilaptól annak politikai egyoldalúsága, jobbára Most-Híd pozitív illetve MKP és Fidesz negatív értékrendje miatt tömegével fordulnak el az olvasók.

 

 

 

 

Példányszám-csökkenése ráadásul még markánsabb lenne, ha a Most-Hídhoz közelinek tartott lap  – Bugárékhoz több szállal is kötődő szerkesztőséggel – a tavaly nyári 15 870 példányszámot különböző, átmeneti akciókkal és rövidtávú megrendelésekkel nem tornázza fel 17 ezer fölé.

 

 

Folyamatosan csökkenő befolyás

 

Az Új Szó hónapjai, évei ilyen tendenciák mellett meg vannak számlálva. Befolyása az olvasókra nézve jó ideje érezhetően csökken. Ezt bizonyítják Bugár Béla januári szavai is, aki a Most-Hidas médiaholdudvar (Új Szó, Pátria rádió, Paraméter, Bumm) hatástalan pártpropagandája és gyenge szereplése láttán saját sajtótermék piacra dobását jelentette be. Ezzel kapcsolatban bővebben itt írtunk.

 

Hatástalan az Új Szós és Pátria rádiós pártpropaganda: Bugárék új sajtóterméket indítanának

 

 

Az Új Szó problémáit csak tetézi, hogy száz százalékos a tulajdonosa immár a Gorilla iratból is jól ismert Penta befektetői csoport, melynek nagyon rossz a megítélése Szlovákiában. Az általuk kiadott sajtótermékeket a releváns szlovák sajtó is rendre kritikával illeti egyoldalú, manipulatív, cikkei miatt. Legutóbb a Plus 7 dní főszerkesztőjének Robert Fico kormányfővel megjelent szervilis interjúja miatt kellett kritikával szembesülnie.

 

Ilyen mutatók és szakmai színvonal mellett kérdés, meddig tartható az Új Szó megjelentetése. Mindezt magának köszönheti, hiszen monopolhelyzete ellenére sem képes hiteles szereplő lenni a honi médiapiacon. A napilapnál uralkodó közhangulatról a Petit Press kiadó igazgatója (melyhez a Penta átvételéig az Új Szó is tartozott) szólt, amikor egy interjúban elmondta, hogy a napilapnál leginkább attól rettegnek, hogy „Orbán oligarchája megveszi őket.”

 

Az Új Szóval kapcsolatos korábbi cikkeink itt olvashatók.

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!