Világszerte hatalmas felháborodást váltott ki Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolása. A hír bejárta a világot, a főbb hírügynökségek is részletesen beszámoltak az esetről. A facebookon és a twitteren lépten nyomon a TheGuardian 2016-os írásának újraposztolásával találkozhatunk, amely beszámolt Robert Fico kijelentéséről, melyben „szlovákellenes prostituáltaknak” nevezte az újságírókat. A legtöbb külföldi cikk elsősorban Kuciak azon munkáit emeli ki, amelyek a szlovák kormány és hozzá kötődő üzletemberek kétes ügyleteit vizsgálták. 

 

A brit Reuters hírügynökség délelőtt a Denník N szlovák napilapra hivatkozva azzal kezdte cikkét:

 

„A szlovák kormánypárthoz közeli üzletemberek adócsalásai után nyomozó, 27 éves Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és élettársát lelőtték otthonában”

 

 hirdetes_810x300  

 

Az amerikai Association Press amerikai hírügynökség szintén Kuciak adócsalásokkal foglalkozó oknyomozó tevékenységét hangsúlyozta. Ugyanez mondható el a brüsszeli EUobserverről is. A hasonlóság nem véletlen, sokan párhuzamot vélnek felfedezni az öt hónappal ezelőtt autóbombával meggyilkolt Daphne Caruana Galizia újságírónő esetével. Ez utóbbit feltehetően azért gyilkolták meg, mert sikerült korrupciós ügyekkel kapcsolatba hoznia az akkori máltai miniszterelnököt, Joseph Muscatot, akinek felesége a Panama Papers dokumentumai szerint több, titkos panamai társaságnak is végső kedvezményezettje volt.

 

A szlovák kormány ma felajánlott nyomravezetői díja is a máltai kormány felajánlását kopírozza – ott is 1 millió euró volt a felkínált jutalom. Andrew Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő fia szerint

 

„Kuciakot megmenthették volna. A családom figyelmeztette az Európai Uniót, hogy Málta az ‘elfogadható magatartás’ új normáját vezette be [édesanyám meggyilkolásával], és hamarosan mások is meghalnak, ha nem hoznak lényegi döntéseket”

 

A német Axel Springer SE, az Aktuality.sk kiadója délelőtti állásfoglalásában „igazságos nyomozást” követelt Kuciaknak. A közlemény szerint:

 

„Ha a büncselekmény célja az volt, hogy megpróbálja megakadályozni a független kiadókat, például a szlovákiai Ringier Axel Springer Slovakiat a jogsértések feltárásában, akkor mi ezt lehetőségként fogjuk és fel és arra fogjuk használni, hogy még lelkiismeretesebben és következesebben teljesíttsük újságírói küldetésünket”

 

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani twitter üzenetében azt írta:

 

„Az Unió nem fogadhatja el, hogy újságírókat öljenek meg munkájuk teljesítése miatt. Felszólítom a szlovák hatóságokat, hogy nemzetközi támogatással alaposan járjanak el a nyomozás során”

 

 

Andrej Babiš cseh kormányfő szintén megdöbbenésének adott hangot:

 

„Sokkolt a hír. Az életben nem gondoltam volna, hogy valami ilyesmi megtörténhet Szlovákiában 2018-ban”

 

 

 

 

A Bloomberg gazdasági portál szerint a gyilkosság a közép-európai kormányok és médiumok közti feszültség tünete lehet. Példaként Lengyelország és Magyarország lecsúszását emlegeti a sajtószabadságot mérő rangsorban. Egyúttal kiemeli, annak ellenére, hogy a szlovák sajtó számos ügyet feltárt a jelenlegi kormányzat és holdudvarába tartozó üzletemberek kétes ügyleteiről, hivatalban lévő vezető politikust eddig még nem ítéltek el visszaélés miatt az országban.

 

Az amerikai CNN is foglalkozik Kuciak meggyilkolásával. Kiemeli, hogy egy „szlovák üzletember” megfenyegette őt, illetve hogy jórészt a kormánypárthoz kötődő politikusokról cikkezett, és nem mulasztották el megemlíteni a luxusingatlan-biznisszel kapcsolatos adócsalási ügyet sem – amelyet nálunk Bašternák-ügyként ismerünk.

 

Az Intellinews.com közép-kelet-európai régiós hírportál Robert Kaliňák fotójával közölte összefoglaló cikkét, amelyben azt emeli ki, hogy Kuciak munkája elsősorban Marián Kočner „gyanús tevékenységével“ és a kormányzó Smerrel való kapcsolatával foglalkozott. A portál azt is megjegyzi, hogy a Kuciak kollégáival cikkeket közölt a „Basternák-ügybe belekeveredett politikusokról, amelyben Robert Kaliňák jelenlegi belügyminiszter és Ján Počiatek korábbi miniszter is érintett volt”.

 

Kočner fenyegető kijelentését is idézte a portál: „Külön figyelmet szentelek neked, személyesen, az édesanyádnak, apádnak és testvéreidnek“.

 

Körkép.sk

Nyitókép: TheTelegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!