Fico lemondása csak showműsor, Szlovákia még mindig európai feketelyuk, Szlovákia válaszúton: jogállam vagy maffiaállam, Fico Jekyll és Hyde egy személyben. Ilyen és ehhez hasonló hangvétellel írtak a külföldi sajtóban tegnap Robert Fico kormányfő lemondását követően. 

 

„Szlovákia 1998 után a Nyugat modern, reformorientált és megbízható partnere lett. Ez a kép azonban február 26-án összetört, amikor fény derült a kettős gyilkosságra. Két évtizednyi fejlődés, európai felzárkózás és gyorsuló társadalmi kohézió után Szlovákia ismét visszatér a sötétségbe”

 

írja Mikuláš Dzurinda, egykori szlovák kormányfő a Politico.eu brüsszeli portál hasábjain. Dzurinda szerint minden kormánynak szembe kell néznie saját kísérteteivel, beleértve a közérdek elé helyezkedő üzleti érdekeket is.

 

„Egyeseknek sikerül hosszú ideig elrejteniük tiltott [üzleti] kötelékeiket, majd mikor napvilágra kerülnek viselt dolgaik, megpróbálják azt kijavítani. Máshol az oligarchák iránti lojalitás annyira mélyen ágyazódik be, hogy a botlás kijavítása lehetetlen.“

 

 hirdetes_300x300  

írja Dzurinda. Szerinte a választópolgárok tömegei a Most-Híd lépését árulásnak tekintik, Fico és Kaliňák lemondása pedig csak kozmetikai lépés, ami nem elégíti ki a tömegek válaszigényét.

 

„Nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni a következő napokban. Egy dolog azonban világos: Szlovákiának esélye van arra, hogy kilábaljon a válságból. Ennek központi eleme az állampolgárok erős és egységes hangja. Ők tették meg az első és legfontosabb lépést az ország újjáélesztése felé”

 

fogalmazott Dzurinda. Hozzáfűzte: az ellenzéknek egységesen kell fellépnie.

 

Kép forrása: Politico.eu

 

A baloldali Deutsche Welle Robert Fico lemondását „csak showműsornak” nevezi véleménycikkében. A Keno Verseck tollából származó írás leszögezi:

 

„Robert Fico szociáldemokratának vallja magát, valójában azonban hatalomorientált stratéga. Politikája a szélsőbaltól a szélsőjobbig tartalmaz elemeket, attól függően, mit követelnek meg a körülmények. Ezzel a megközelítéssel számos korrupciós botrányt sikerült túlélnie.”

 

Verseck szerint a kormány irányába megkövetelt szerkezetátalakítás nem fog megtörténni, és a jelek szerint nem lesznek előrehozott választások sem.

 

„Fico lelépett, hogy maradjon – a háttérben. Biztosítja pártja hosszútávú politikai jövőjét. A legfrissebb felmérések szerint a Smer katasztrofális vereséget szenvedne, ha előrehozott választásokra kerülne sor. Ha elmozdítanák a hatalomból, az nem csak karrierjét veszélyeztetné, hanem számos büntetőeljárást eredményezne a korrumpálódott politikusok körében. Fico mindenképpen meg akarja ezt akadályozni, hiszen ő maga is gyanúba keveredett”

 

Kép forrása: DW.com

 

Robert Fico egy Jekyll és Hyde kettősét magába gyúró jellem – írja az amerikai Le Point francia lap internetes oldalán Par Yves Cornu.

 

„Egyrészt rendíthetetlen szociáldemokrata, aki gazdasági eredményekkel büszkélkedve elutasította a megszorító intézkedéseket 2008-ban (…), másrészt igazi populista, akinek retorikája nagyon közel áll a nacionalista SNS-éhez. Mikor érdekei úgy kívánták, megbélyegezte a magyar kisebbséget, és diktátornak nevezte az EU-t”

 

A írás szerint Fico legnagyobb ellensége mégis a sajtó, mert a sajtó vizsgálódásának hatására vonultak az emberek az utcára.

 

Kép forrása: LePoint.fr

 

Jan Kapusnak a csehországi Masaryk Egyetemen végzett politológus az izraeli Jerusalem Post  internetes kiadásában azt írja, hogy Fico közveszélyes módon azt hiszi, hogy saját személye egyet jelent az állammal, amit úgy értékel, hogy rá nem vonatkoznak a szabályok és számára nincsenek határok.

 

„Fico sikertelenül próbálja elterelni a figyelmet a korrupciós botrányokról és a szervezett bűnözéshez fűződő kapcsolatáról azzal, hogy országos prioritássá teszi a nyomozást, de közben különös módon eljátssza a rendőrség szóvivőjét is.”

 

Kapusniak szerint a belpolitikai válság megoldása nem lesz könnyű feladat, mert „a szlovákiai ellenzék demoralizálódik és széttöredezett, sok pártból áll, amelyek között vannak demagóg populisták, hatalomra jutásuk tehát nem reális változást hozna, hanem inkább veszélyt jelentene a demokráciára”.

 

Körkép.sk

Nyitókép: jpost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!