Az interneten is a kormánypártok taroltak Magyarországon, mutatott rá a Médianéző ügynökség, amely a választási kampány idején vizsgálta a magyarországi pártok és követőik facebook-aktivitását. Érdekes eredményre jutottak.

 

A Médianéző a FIDESZ, a Jobbik, Az MSZP, az LMP és a DK hivatalos Facebook-oldalainak jellemzőit és aktivitását vizsgálta az április 8-ig tartozó kampányidőszakban, a követők számát és a bejegyzések mennyisége alapján. Figyelték a követők reakciómennyiségét, aktivitását, a megosztások, kedvelések számát.

 

Ennek alapján kiderült, hogy a 2018-as magyarországi választások Facobook-kampányában nem a követők vagy a bejegyzések puszta száma volt a döntő, hanem a pártok azon képessége, mennyi embert tudnak megmozgatni, interakcióra bírni.

 

 hirdetes_400x285  

A vizsgált időszakban a legtöbb követővel a Jobbik (484 947), a FIDESZ (242 611), az MSZP (205 490) Facebook-oldala rendelkezett. A kampány során a DK osztotta meg a legtöbb bejegyzést (összesen 398 darabot), amit a jobbik (308) és az MSZP (298) posztjai követnek.

 

Ennek ellenére mégis a FIDESZ bejegyzései generálták a legtöbb kedvelés és megosztás számot (összesen 2 185 127 darabot), ami 800 ezerrel magasabb szám, mint a többi vizsgált párté együttvéve.

 

Forrás: Médianéző

 

Egy fideszes Facebook-bejegyzésre 7640 kedvelés/megosztás jutott, míg az ellenzéki pártok összesen ennek csak 56 százalékát tudták produkálni (4258 kedvelés/megosztás). Sorban a második a Jobbik (1973), a sorban az utolsó az LMP (283).

 

Forrás: Médianéző

 

A FIDESZ Facebook-oldala vitte a pálmát az egy főre eső kedvelés- és megosztásszám tekintetében is. Egy követőre 9 ilyen típusú interakció jutott, és ezzel toronymagasan vezetnek a kormánypártok. A második helyett DK például csak 3,53 interakciót tudott kicsalni követőitől. A leggyengébb mutatóval az LMP bírt (0,63 – ez úgy értékelhető, mintha az egész kampány során csak a követői 63 százaléka reagált volna a bejegyzéseikre és csak egyetlen egyszer).

 

Forrás: Médianéző

 

„A pártok közösségi médiában folytatott kampányának intenzitását és dinamikáját vizsgálva szintén kormánypárti fölényt tapasztaltunk: a Fidesz dinamikusan építette fel a kampányát, amely szinte folyamatosan növekvő kedvelés- és megosztásszámot eredményezett, s a tendencia a választás napján tetőzött. Ezzel szemben az ellenzéki formációk stagnáló kampánytevékenységet mutattak, még a magát trendiként újrapozícionálni próbáló Jobbik is messze elmaradt a kormánypárti teljesítménytől”

 

– fogalmaz a Médianéző.

 

Forrás: Médianéző

 

Forrás: Médianéző

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: consumeraffairs.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!