Ma délelőtt a sárga vonattal utaztam a Pozsony – Komárom vonalon. Úgy kb. Nemesócsát hagytuk el, amikor úgy döntöttem, befejezem a zenehallgatást és inkább a novemberi, enyhén ködös, napos tájban és futkárózó őzikékben gyönyörködöm az út hátralevé részében. Egyszercsak akarva-akaratlanul is felfigyeltem egy nagymama és 9-10 éves unokája beszélgetésére, mely így hangzott:

 

-Nasledujúca zastávka… Ekel – ismételgeti a kisfiú a mozdonyvezető után.

-Po maďarsky. Po slovensky je to Okoličná na Ostrove – javítja ki őt a nagymama.

-Toľkokrát to tam po maďarsky vypisovali a zotierávali, že mi názov Ekel utkvel v hlave – magyarázta a srác. Amit a nagymama kényszeredett mosollyal nyugtázott.

 

 hirdetes_400x285  

Magyar fordításban:

A következő megálló…Ekel – ismételgeti a kisfiú a mozdonyvezető után.

Magyarul. A megálló neve szlovákul Okoličná na Ostrove – javítja ki őt a nagymama.

Annyiszor hallottam már magyar nyelven az Ekelt, hogy megjegyeztem – magyarázta a srác. Amit a nagymama kényszeredett mosollyal nyugtázott.

 

Tanulság:
Hiába akarnak megfosztani jogainktól bennünket, az igazság, ha kiállunk mellette, utat tör magának és rögzül a fejekben. Ezért sem szabad soha, de soha feladni!
Noémi
Nyitókép: ohlas.sk
Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!