300 ezer szlovák állampolgár dolgozik külföldön. Csupán töredékük kivánkozik haza. A külföldön munkát vállalók csak akkor térnének haza, ha Szlovákiában magasabb fizetés, perspektivitás, jobb családi körülmények és szilárd rendszer fogadná őket. Derül ki a Szlovák Vállakozói Szövetség (PAS) legújabb felméréséből.

 

Az agyelszívás évről évre több szlovák állampolgárt vonz el külfödre. A 300 ezer munkavállalón kívül még további 30 ezer diák is hazáján kívül tanul. Leginkább csehországi egyetemeken, de az utóbbi években egyre többen tanulnak Németországban és Ausztirában.

 

Elkeserítő válaszok érkeztek a „Miért élsz külföldön?” és a „Mi motiválna, hogy hazatérj?” kérdésekre. A megkérdezettek csupán kevesebb mint negyede tervez Szlovákiában élni külföldi tanulmányaik után, a külföldön dolgozóknak pedig csak 9 százaléka jönne vissza Szlovákiába. A megkérdezettek 70 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét hosszútávon.

Így aztán nem meglepő, hogy a szlovákiai cégek hiába keresnek hónapokig új munkaerőt, akár „robotmunkára”  vagy szalagmunkára, alig akad jelentkező. Másrészt viszont évente több tízezer szlovák állampolgár vándorol ki külföldre munka vagy iskola után, akik többnyire aztán csak látogatóba térnek haza.

 

 hirdetes_810x300  

„Hosszútávon ez a tendencia anyagi veszteséget jelent Szlovákiának, hiszen gyerekkorukban és tanulmányaik alatt az állam térítette az egészségügyi és szociális biztosítást számukra, ám produktív korukban valószínűleg nem Szlovákiában fognak működni” – vélekedik a PAS.

(TASR)

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!