Egyre több közalkalmazotti réteg rúgja össze a port a kormánnyal a választás előtt. Ma Babysitting vagy Figyelmeztetés néven a tanítók és tanárok tiltakoznak összesen 468 óvodában, alapiskolában és középiskolában.

 

Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a tanítók annyit vagy kevesebbet keresnek, mint a gyermekgondozók. A tiltakozásba bekapcsolódó tanintézményekben ma nem lesz tanítás. A gyerekek bent lesznek, de tanítás helyett közösségi játékok, filmnézés, beszélgetés, ajándékkészítés és sport lesz a programjuk. A mai már a pozsonyi tanítók kezdeményezése által indított negyedik tiltakozás.

 

Korábban a véradással egybekötött tiltakozásba 233 iskola kapcsolódott be, és nagyjából a fele zárva maradt, most viszont kinyit a 468 bekapcsolódó tanintézmény, de a „képzést a minimálisra visszaszorítva a nevelést helyezik előtérbe”. Szlovákiában több mint 2900 óvoda, 2000 alapiskola, 455 szakközépiskola és 200 gimnázium van.

 

 hirdetes_810x300  

Szervezetlenek, de nem adják fel

 

A szervezők már korábban elmondták, hogy ez és a hasonló akciók készítik fel az egyelőre szervezetlen tanítókat és tanárokat a választás előtti sztrájkra. „Tudjuk, hogy sokan maguk közül várják a keményebb véleménynyilvánítást a minisztérium és a kormány felé az oktatásügyhöz való viszonyulásuk miatt” – írják a szervezők az interneten, hozzátéve, hogy egyelőre szervezetlenek, de a túsz szerepkörük ellenére tovább dolgoznak a pedagógusok közösségi érdekeiért.

 

A minisztérium azzal próbálja nyugtatni őket, hogy különleges év volt a mostani, amikor több egyszeri intézkedést is végre kellett hajtani, az iskolaügyet megváltoztató javaslatokat ígértek, odafigyelést az oktatásügyre, és persze magasabb fizetést a választás után.

 

Mit követelnek a pedagógusok?

 

A pedagógusok azt akarják, hogy érvényesüljenek a Szlovák Tanítókamara által megfogalmazott követelések. Ebbe beletartozik az oktatásügyre fordított összeg növelése 400 millió euróval, amelyet az iskolák felszereltségére fordítanának. A jövő évi költségvetésben ezzel szemben 200 millióval kevesebb jut az iskolákra, mint idén. A tanítók azt kérték Kiska elnöktől, hogy ne írja alá a költségvetést, ám ő kedden megtette.

 

A tanítókamara januártól 140 eurós, a rá következő év elejétől pedig további 90 eurós fizetésemelést követel arra hivatkozva, hogy a szlovákiai pedagógusok fizetései a legalacsonyabbak közé tartoznak az OECD országokban. Szakértők szerint 600 eurós belépő fizetést kapnak a tanítók, 32 év munkaviszony után pedig 800 eurót, s ezt még növelhetik a túlórákkal vagy osztályfőnöki munkával.

 

(dennikn.sk; kép: cas.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!