Bízunk benne, hogy a március ötödikei szlovákiai parlamenti választásokon a Magyar Közösség Pártja (MKP) megerősíti azt a Kárpát-medencei magyar képviseletet, amely Erdélyben és Vajdaságban erős, és amelynek a Felvidéken is ismét erőssé kell válnia – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán Pozsonyban újságírók előtt.

 

Az RMDSZ elnöke erről azt követően beszélt, hogy a külhoni magyar közösségek összefogásáról egyeztetett Berényi Józseffel, az MKP elnökével.

 

“A szlovákiai magyarságnak sikerélményekre van szüksége. Meggyőződésem, hogy ehhez ott kell lennie a parlamentben a magyar képviseletnek. Arra biztatok mindenkit, hogy menjenek el március 5-én választani és szavazzanak a Magyar Közösség Pártja jelöltjeire” – fogalmazott Kelemen Hunor.

 

 hirdetes_810x300  

Szülőföld, jövőkép, identitás

 

Kelemen Hunor elmondta: a Magyarország határain túl számbeli kisebbségben élő magyar közösségeknek hasonlóak a gondjai és céljai is. „Szülőföldünkön akarunk maradni, jövőt akarunk építeni (…), és úgy szeretnénk élni, hogy megőrizhessük identitásunkat” – emelte ki az erdélyi politikus, hozzátéve: ehhez sok mindenre szüksége van az érintett közösségeknek, de leginkább arra, hogy a döntéshozatali helyeken meglegyen a képviselete.

 

k2

 

Hangsúlyozta: mindezért arra akarja buzdítani a felvidéki magyarokat, hogy menjenek el szavazni és válasszák az MKP jelöltjeit.

 

Kelemen: az erdélyi és a felvidéki magyarság céljai azonosak

 

Az RMDSZ politikusa rámutatott: az MKP az utóbbi megmérettetéseken – a szlovákiai megyei, önkormányzati, államfő- és európai parlamenti választásokon – be tudta bizonyítani, hogy megszerezte a közösség bizalmát, és olyan jövőképet tudott felmutatni, amely mellé a felvidéki magyarok oda tudtak állni.
„Ezért mi arra biztatjuk a felvidéki magyarokat, hogy vigyék vissza a parlamentbe azt a képviseletet, amely magyar képviselet, amely a közösségért van, a közösséget akarja szolgálni és nem mások érdekeit” – szögezte le Kelemen Hunor.

 

Hozzáfűzte: a felvidéki magyarok azzal, hogy szombaton elmennek választani, legyőzik a közömbösséget, és a parlamenti képviselet megszerzésével olyan sikerélményre tesznek szert, amelyre a felvidéki magyarságnak szüksége van.

 

Berényi: évek óta jó a kapcsolat az MKP és az RMDSZ között

 

Berényi József azt mondta: Kelemen Hunor látogatása azt igazolja, hogy a szombati választások eredményeire nemcsak Pozsonyban, hanem az egész Kárpát-medencében figyelnek, részben pedig a felvidéki és az erdélyi, illetve a partiumi magyarság közötti kapocs bizonyítéka.

 

k3

 

„Személyében a részvétel komoly erőt ad, hiszen szövetséges nélkül mindenki árva” – jegyezte meg Kelemenre utalva Berényi József. Rámutatatott: az RMDSZ-szel való eddigi együttműködésüknek eddig is több kézzel fogható eredménye lett.

 

A szombati választással kapcsolatban hozzátette: bízik abban, hogy a voksoláson olyan eredmény születik majd, aminek eredményeként ezt az együttműködést már parlamenti pártként tudják folytatni.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!