A választások egyik meglepetése a szélsőjobbos Marian Kotleba pártjának óriási térnyerése.

 

De vajon kik szavaztak Kotlebára, miért tették ezt, és melyik régiókban? Íme, a válaszok.

 

A választás napján 20 ezres mintán készült exit poll szerint a szlovák szélsőjobb választói bázisa két pillérre épül. Az egyik a szegényebb régiók lakossága, a másik az első választók.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérés szerint Kotleba pártjának szavazói 54 százalékban középiskolai végzettséggel rendelkeznek. 20 százalékuknak egyenesen főiskolai diplomája van. A két fő ok pedig, ami miatt Kotlebára szavaztak, az államérdek védelme és a korrupcióellenes program.

 

 

LSNS
Ennyien szavaztak Kotlebára az elmúlt 3 választáson. Kép: aktuality.sk

 

A tipikus Kotleba szavazó tizen- és huszonéves fiatal, aki nem élte meg a kommunizmust és hajlik a radikális nézetek felé. Jellemző rá továbbá, hogy képtelen az összefüggések értelmezésére, Elemzők szerint a Kotlebára szavazó első választók magas számán jól látható, milyen óriási problémával küzd a szlovák iskolarendszer és oktatás.

 

Tomáš Koziak politológus a hnonline.sk-nak értékelve úgy látja, hogy a fiatalokat elsősorban a show, a cirkusz és a külcsíny érdekli. A tartalom már kevésbé. A végletekig leegyszerűsített, főleg kritikára épülő kommunikáció a megfelelő számukra.

 

Az aktuality.sk összehasonlította Kotleba pártja szavazóinak alakulását az elmúlt 3 választásokon. Jól láthatü, hogy 2010-hez képest közel meghétszerezte a bázist. A kiugró teljesítményt épp szombaton érte el.

 

Területi elosztásukat tekintve azt látjuk, hogy leginkább az egykori partizánfalvak leszármazottai szavaztak a szélsőséges, extrémista pártra, mely nyíltan vallja Jozef Tiso fasiszta örökségét.

 

Kotleba

 

Kotleba kezére játszhat, hogy a parlamentben sokkal nagyobb médiafigyelmet kaphat, és anyagilag is megerősödik. A leadott, közel 210 ezer szavazat és az elért választási eredmény 5,2 millió eurót biztosít pártjának a következő négy évben (amennyiben előrehozott választásokra kerül sor, ennek arányos részét.)

 

Körkép.sk/hnonline.sk/aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!