1874. március 17-én látta meg a napvilágot minden idők legeredményesebb magyar versenylova. A csodakancaként emlegetett jószág Kincsem névre hallgatott és minden versenyt megnyert, amin elindult. Nevét az örökkévalóság számára a Sárneczky Krisztián által 2007. június 8-án felfedezett 161975 Kincsem nevű kisbolygó őrzi.

 

A csoda-karrier

 

Kincsem karrierje kétéves korában, 1876-ban kezdődött. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény macska (Csalogány) volt, amely minden versenyére elkísérte a híres versenylovat. Legendák keringtek arról, hogy milyen kétségbeesetten kereste Kincsem egész istállószemélyzete a boulogne-i kikötőben az elkóborolt macskát. A paripa egyébként is kissé kényes jószág volt, s így többek között különösen a vízre volt érzékeny. Így például egy alkalommal a baden-badeni versenypálya közelében is alig sikerült megfelelő vizet találni, mivel a már egy napja szomjazó állat rá sem hederített az addig felkínált ivóvízre.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: agroinform.com
Forrás: agroinform.com

 

Kincsem legnagyobb sikereit Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el. 1876. június 21. és október 29-e között versenyzett és nyert Prágában, Hamburgban, Hannoverben, Frankfurtban, Baden-Badenben, Bécsben, Sopronban és Budapesten. Háromévesen győzött az osztrák derbin, Pozsonyban, Baden-Badenben és a budapesti Magyar St. Leger futamain is.

 

Hatéves korára Kincsem ízületei megkoptak, ezért visszavonult a versenyzéstől és tenyészkancaként folytatta az életét Tápiószentmártonban, ahol élete hátralévő részében összesen öt csikónak adott életet. Utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült, gyomor és bélgörcsök kínozták. 1887. március 17-én, tizenharmadik születésnapján egy súlyos kólikaroham következtében múlt ki a magyarok legendás telivérje.

 

Kincsem leszármazottai

 

Kincsem terebélyes családfát hagyott hátra, melyen magyar és nemzetközi nagydíjak és futamok győzteseit találjuk. Vérvonala főleg Németországban él tovább napjainkban is, bár egyik leszármazottja sem érte el ősanyja kivételes eredményeit. A kancák részére rendszeresített legnagyobb angol tenyészversenyt, az Oakst 1974-ben – Kincsem születésének centenáriumán – Polygamy, Kincsem tizenharmadik anyaági leszármazottja nyerte meg.

 

forrás: agroinform.com
forrás: agroinform.com

 

Élete során, két- és ötéves kora között, négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és Európa legjobbjait verve mind az 54-szer győzött, ezzel a telivértenyésztés történetének legendás alakjává vált.

 

Tápiószelén, a Blaskovich család kastélymúzeumában ma is megtalálhatóak a leghíresebb magyar versenyló emlékei. Csontváza a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva, ahol megtekinthetők kitüntetései, és érmei is.

 

A Magyar Csoda

 

Külföldön „Hungarian Wonder”, azaz Magyar Csoda néven ismerik. A telivértenyésztés egyik központjának számító angliai Newmarket múzeumában (Horse Racing Museum) felállították a magyar kanca szobrát, a tárlókban pedig karrierjének dokumentumai láthatók.

 

forrás: agroinform.com
forrás: agroinform.com

 

Ma is nagydíjakat rendeznek a tiszteletére, a budapesti lóversenypálya pedig három évtizede a nevét viseli. A tápiószentmártoni lovasparkot is Kincsemről nevezték el; itt külön múzeum gyűjti a versenyló emlékeit.

 

 

agroinform.com, wikipedia.org

Nyitókép: agroinform.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!