Sok érettségiző és középiskolás esetében teljes mértékben hiányzik a kritikai gondolkodás képessége, ezen kívül a történelmet sem ismerik, és keveset tudnak az alapvető emberi jogokról – állítja Jana Dubovcová ombudsman. Dubovcová az oktatásban látja a hibákat.
„Az iskolai viták során kapott kérdésekben látom ezt. Gyakran kérdeznek a roma probléma megoldásáról, és ártatlanul megjegyzik, miért is nem tudjuk elküldeni őket egy szigetre, ahol élni tudnának” – mondta az ombudsman.

 

Hiányzik az érvelés
Néhány diáklány arra volt kíváncsi, nem lenne-e jó az, ha a roma nőknek nem lehetne gyereke. Dubovcová igyekszik a diákoknak elmagyarázni, hogy a romáknak is emberi jogaik vannak, amelyekre nem gondolnak. „Hangsúlyozni szoktam, hogy így csak megszabadulunk a problémától, ami nem helyes. Azokat meg is kell oldani” – mondta Dubovcová.
A tanárok különböző módon reagálnak a diákok megjegyzéseire. Egyesek hasonló kérdésekkel vágnak vissza, mások szeretik elfogadhatóan megmagyarázni a dolgokat, és új távlatokat nyitnak a diákok számára.

 

Új tantárgyakat kellene oktatni
Dubovcová hangsúlyozta, hogy a diákoknak többet kellene tanulniuk az emberi jogokról és a humanizmusról. „Ha a világot egy ilyen lencsén keresztül látnák, talán sokkal érzékenyebben megfontolnák politikai döntéseiket is” – mondta.

 

 hirdetes_300x300  

Az ombudsman pár éve javasolta, hogy a demokráciára és emberi jogokra való nevelés rendes tantárgy legyen az iskolákban. Tervét azonban nem sikerült megvalósítani.

 

TASR

Nyitókép: TASR

Megosztás:
Címkék: Dubovcová Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!