Afgán gyerekek számára épít iskolát hazájában Nasir Jalili, a Szlovákiában élő afgán orvos és egészségügyi szakember. Jalili segíteni szeretne ott, ahol erre a legnagyobb szükség van, ugyanis tisztában van a műveltség fontos szerepével, és annak értékével országa-, és annak lakosai számára.

 

Nasi Jalili nemzetközileg elismert szakember, a pozsonyi Comenius Egyetem Mikrobiológiai Intézetében dolgozik, ahol a trópusi parazitológia területén végzett kutatások gesztora. A hazai és külföldi diákokat készíti fel a mikrobiológia és az orvosi parazitológia terén. Jelenleg a galántai járásban található Alsószeliben lakik (Dolné Saliby).

 

nasir jalili
Nasir Jalili. Kép: cas.sk

 

„Afganisztán az elhúzódó konfliktusok és zavargások miatt jelenleg a régió legkevésbé fejlett országai közé tartozik, magas – közel 70% – írástudatlansággal. Ez a tény különösen érzékelhető a nők körében, ahol az iskolázottság hiánya ennél is magasabb. A lakosság írástudatlansága és műveletlensége okán az országban lehetetlen előmozdítani a gazdasági fejlődést, és támogatni az erőteljes társadalmi változásokat” – mondta Jalili.

 hirdetes_810x300  

 

2013 végén leginkább saját forrásokból és megtakarításokból általános iskola építésébe kezdett. A tervek szerint egy 600 négyzetméteres területen fog elhelyezkedni az épület, 15-20 tanárral.
Elmondása szerin ez lesz az első oktatási intézmény Mazar e Sharif feltörekvő külvárosában.

 

A térség egészen a közelmúltig, összehasonlítva más afgán tartományokkal, magas szintű biztonságáról volt ismert.

 

Az iskolához mintegy 500 lakás és másik két falu is tartozna, így összesen körülbelül 10 ezer lakost szolgálna ki, aki jelenleg alapfokú műveltséggel sem rendelkeznek.

 

Lányok is tanulhatnak majd

 

Jalili azt is szeretné, hogy lányok is művelődhessenek. A térségben ugyanis a lányokat gyakran erősen diszkriminálják, az új iskola e téren is segítséget nyújtana.

 

nasir jalili4
Épül Nasir Jalili iskolája. Kép: cas.sk

 

„Az iskola az első emelete szinte már 80 százalékban elkészült. Nyolc osztály fog benne működni fiúk és lányok számára, összesen 600 gyerek tanulhat az épületben, ahol két műszakban fog zajlik majd oktatás. 300 gyerek számára délelőtt, 300-nak délután. Különösen a lányok oktatását támogatjuk” – mondta el Jalili.

 

Az iskolát eddig Vladimír Krčméry, és a pozsonyi Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola támogatta. „A költségek 20%-át biztosították, további 15%-ot más szlovák állampolgárok biztosították. Természetesen a családom is hozzájárult, a költségek majdnem felét én magam álltam” – magyarázta Jalili.

 

Egy biztonságos Afganisztánról álmodik

 

Nasir Jalili élete küldetésének tartja az iskola megépítését, ugyanis tisztában van azzal, hogy az országot csak művelt emberek képesek felemelni, és hogy a műveltség a kulcs a sikerhez illetve a fundamentalista erők maradiságával szemben.

 

jalili
Épül az iskola. Kép: vedanadosah.cvtisr.sk

 

Büszke arra, hogy családjában a nők mindig is műveltek voltak, így iskolájában arra fog törekedni, hogy a lányok és fiúk megkülönböztetés nélkül tanulhassanak. Jalili azt szeretné, ha Afganisztánba újra expedíciókat szerveznének a Hindukus hegységbe és Nepálba, a turisták megcsodálhatjnk a Mazár-e Sarif városában található mecsetet, és külföldi tanárok járnának előadni az ottani egyetemekre.

 

TASR

 

Nyitókép: zivot.cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!