India egyik legszebb és a világ talán legveszélyesebb útszakasza, a Pangi via Kishtwar, Dzsammu és Kasmír tartományokon halad keresztül, és összeköti az Isten háta mögötti Pangi völgy két tartományát a Himalája hegyvonulatainak nyugati részében.

 

Pictures from Pangi Valley
A Pangi völgy. Forrás: BBC.com

 

Ezt az utat többnyire akkor használják, amikor a másik megszokott – érthető módon közkedveltebb – útvonalat például egy havazás miatt lezárják.

 

A Pangi via Kishtwar út a szakadékok mentén kígyózik 52 kilométeren keresztül, és a legtöbb esetben épp csak annyira széles, hogy egy autó elférjen rajta, mégis számos bátor buszsofőr és teherautó-vezető  használja a nem ijedősöknek való útszakaszt. Ha két autó szembetalálkozik, az egyiknek akár több száz métert kell tolatnia ahhoz, hogy egy kellően széles helyen félreálljon, és elengedje szembejövő társát.

 hirdetes_810x300  

 

Pictures from Kishtwar, Kashmir
Kishtwar, Kasmír tartomány. Úton, útfélen. Forrás: BBC

 

Az utazás viszontagságain adott esetben a szélsőségesen változékony időjárás is ronthat. Az utat latyakossá és csúszóssá teheti az eső, és a sűrű köd vagy a hirtelen jött havazás a biztonságos zónáig tartó 52 kilométeres szakaszt hajmeresztő 8 órás kalandtúrává változtatja.

 

Pictures from Pangi Valley
Forrás: BBC.com

 

A helyiek számára az élet nem könnyű. Fő megélhetési forrásuk az állattartás, de saját sört és röviditalokat is készítenek, tehát a túlélés feltételei adottak. Télen azonban, mikor a völgyet elnyeli a hó, gyakorlatilag megszűnnek létezni a külvilág számára. Az itt lakóknak szükség esetén két órába telik orvosi segítséget kérni, bár a kormány részéről ígéretet kaptak egy mentőhelikopter bebiztosítására, amely részben megoldaná az ellátás problémáját.

 

Pictures from Pangi Valley
Az élet a Pangi Völgyben nem egyszerű, a helyiek azonban jól alkalmazkodtak. Igaz, az internet hiánya számukra a legkisebb gond. Forás: BBC.com

 

A legenda úgy tartja, hogy a Pangi völgyet egykor Chamba város mogul hódítók elől menekülő nemesi családjai népesítették be, akik gyermekeiket és asszonyaikat küldték a völgybe, hogy békében és biztonságban éljenek. Egy másik legenda szerint Chamba királya bűnözőket és gyilkosokat száműzött a nehezen megközelíthető völgybe. A völgy lényegében azóta is megtartotta elszigetelt jellegét, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ott élő közösség magára van utalva.

 

BBC

Borítókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!