Egy vizsgálat szerint egészen praktikus oka volt annak, hogy őseink a monogámia mellett döntöttek. Az őskori társadalomban ugyanis életveszélyesek is lehettek az egyes nemi úton terjedő fertőzések, így a tartós párkapcsolatban élők nagyobb biztonságban érezhették magukat. A kutatás szerint éppen a nemi betegségektől való félelem vezethette az emberiséget a monogámia felé.

 

A Nature szaklapban megjelent tanulmány különböző ősi közösségek szexuális szokásait és az egyes betegségek terjedését modellezte. „Elemzésünk megmutatta, hogy természetes rendszerben olyan tényező, mint a fertőző betegségek terjedése, nagy hatással lehet a szociális normák kialakulására” – fogalmazott a kutatást vezető Chris Bauch.

 

Bauch elmondása szerint a kezdeti vadászó-gyűjtögető közösségekben, melyekben legfeljebb 30 szexuálisan érett felnőtt élhetett együtt, a nemi fertőzések rövid idő alatt eltűntek – mégpedig sokszor a fertőzöttek halálával. Azonban egy nagyobb, egymást átfedő közösségben jobban elterjedhettek és komolyabb pusztítást végezhettek az egyes nemi fertőzések.

 

 hirdetes_300x300  

A poligámia hatással van az egészségre is

 

A több partnert is megengedő közösségek a vizsgálatok szerint eleve betegesebbek voltak, ezen kívül a gyakori nemi fertőzések hatással voltak az egészségre, legfőképpen a termékenységre, mivel nem léteztek még gyógyszerek ellenük, így azok lassan meddőség kialakulásához is vezethettek.

 

 

A professzor szerint a fertőzések ellen nagyban védve voltak azok, akik csak monogám kapcsolatban éltek, ezért idővel ezt a formát kezdték előnyben részesíteni, idővel pedig már büntethették is a poligámiát.

 

 

„Erkölcsi nézeteink nem elszigetelten alakultak ki, egyre inkább tűnik úgy, hogy ezeket a környezeti feltételek alakították” – mondta el a Chris Bauch.

 

Poligámia és monogámia

 

Az európai és amerikai kultúrák jobbára monogámok, ami részben a kereszténységből, részben pedig a római jogból ered, habár utóbbi engedélyezte a prostitúciót és a rabszolgákhoz való szexuális hozzáférést.
A poligámia az a családi forma, melyben a férj több feleséggel, vagy a feleség több férjjel rendelkezik. A többférjűség (poliandria) esetében egy nőnek egyidejűleg több férje is van. Elfogadott volt egykor a bretonoknál, a Kanári-szigetek őslakóinál, egyes indián törzsekben, valamint Indiában, Nepálban, Tibetben és Új-Zélandon.

 

In this Aug. 15, 2009 photo, polygamist Mohammad Inaamulillah Bin Ashaari, center, is shown with his four wives, from left, Rohaiza Esa, Ummu Habibah Raihaw , Nurul Azwa Mohd Ani,and Ummu Ammarah Asmis at the "Ikhwan Polygamy Club Family Day" in Rawang, north of Kuala Lumpur, Malaysia. Polygamy is legal for Muslims in Malaysia, though not widespread. The Ashaari clan believes it should be. Last month, the sprawling family launched a Polygamy Club that seeks to promote plural marriages for what it says are noble aims, such as helping single mothers, prostitutes and older women find husbands. (AP Photo/Mark Baker)
Az iszlám szerves része a több feleség birtoklásának gyakorlata. (Kép: insideislam.wisc.edu).

 

Okai lehettek, hogy az adott társadalmon belül kevés volt a nők lélekszáma, vagy, hogy egy férfi nem tudott eltartani egy családot. Általában a férjek testvérek voltak, és a maguk között fennálló hierarchiának megfelelően élhettek jogaikkal a feleség felé, az első férj domináns helyzetet élvezett. A poliandriát azonban tehetős asszony is kezdeményezhette.

 

Az iszlám megengedi a többnejűséget

 

A többnejűség (poligínia) esetében egy férfinak egyidejűleg több felesége is van. Vannak vallások, amelyek megengedőek ebben a tekintetben és van, amelyek tiltják azt. A többnejűség sokáig elfogadott volt például Kínában, Afrikában és a Közel-Kelet egyes országaiban még ma is.

 

Az iszlám (a Koránra hivatkozva) szerves része a több feleség birtoklásának gyakorlata. A Biblia ismeri a többnejűséget, és az ágyasságot is, azonban a katolikus egyház kizárólag a monogámiát fogadja el.
Háborúk után (amikor férfihiány alakul ki) monogám közösségek is elfogadják (hivatalosan, vagy hallgatólagosan) a poligámiát.

 

Hirado.hu/Wikipédia

Nyitókép: soc.ucsb.edu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!