Hivatalos döntés ugyan még nem született, de a dolgozókat informálisan már tájékoztatták róla, hogy július 1-től bezárja kapuit a felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon folytató határon túli magyar hallgatók számára létrehozott és fenntartott Márton Áron Szakkollégium – írja a felvidek.ma.

 

Valószínű, hogy az intézményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem veszi át az eddigi fenntartó Balassi Intézettől, és a további szakkollégiumi működés is kérdésessé vált – az ügy érdekessége, hogy mindez éppen a Márton Áron emlékévben történik.

 

A Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) múltja 1991-ig nyúlik vissza, először csak egy olyan kollégiumként működött, amely szállást biztosított a felsőfokú tanulmányaikat Magyarországon folytató külhoni magyar hallgatók számára. A szakkollégiumnak fiókkollégiuma működik Budapesten kívül Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

 

 hirdetes_810x300  
belso udvar itthon.hu
A kollégium belső udvara. forrásÍ:Í itthon.hu

 

A baloldali kormányzati ciklusban az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyik háttérintézménye lett, majd egy teljesen elhibázott koncepció alapján, 2007-ben, Hiller István miniszterségének idején a Márton Áron Szakkollégiumot beolvasztották a teljesen más funkciókkal rendelkező, és egészen más feladatokat ellátó Balassi Intézetbe.

 

 

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az intézmény az elmúlt években veszített jelentőségéből, hiszen például Erdélyben és a Felvidéken ma már bővebbek a magyar nemzetiségű fiatalok továbbtanulási lehetőségei.

 

panoramio
A kollégium épülete. forrás: panoramio.com

 

A Márton Áron Szakkollégium a kötelező szakkollégiumi kurzusokon túl lebonyolítója olyan kutatói és tehetséggondozói ösztöndíj-programoknak is, amelyek lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára, hogy kapcsolatokat építsenek ki és tartsanak fent szülőföldjük oktatási intézményeivel, szakmai ismeretségekre tegyenek szert már a tanulmányaik ideje alatt, mert ezek is segítik a későbbi hazatérésüket.

 

forrás: felvidek.ma
borítókép: gaspar.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!