A kánikula már beütött, kezdődhet a D-vitaminnal való feltöltődés! A napozás ártalmaira történő figyelmeztetés ellenére sem kell, sőt, nem is szabad a napfürdőzés öröméről teljesen lemondanunk. Ehhez persze megfelelő fényvédelemre van szükség.

 

Divat a nyári barnaság

 

A szépségideál, beleértve az ideálisnak vélt bőrszínt, az ókortól napjainkig sokat változott. Az 1920-30-as években Coco Chanel mítikus francia tervezőnő hozta divatba a napozást és a napbarnította bőrt. A barnaság akkoriban az egzotikus, napos vidékekre tett utazást jelentette. A 70-es, 80-as években elképesztő mértékben terjed el a nők körében a napimádat. A mai európai divat szerint a barna bőr a jó közérzet, a magabiztos megjelenés, egyszóval a wellness elengedhetetlen része.

 

 hirdetes_400x285  

A sütkérezés közben azonban nem árt ügyelnünk a napozással kapcsolatos fontos szabályokra. A fényvédelem mára már nem csak a napégés-, hanem a napfény provokálta bőrbetegségek, a bőr daganatainak, és a bőröregedés megelőzését is szolgálja.

 

Az ultraibolya fény károsító hatása

 

Napjainkban a bőrt érő természetes UV expozíció (expozíció: a szervezet kitevése az UV sugárzásnak, mint káros külső hatásnak) növekedéséért a Föld légkörét védő ózonköpeny károsodása is felelős. 1983-93 között az ózonréteg mintegy 6%-kal csökkent. Felmérések alapján az ózon 1%-os csökkenése kb. 1-2%-kal növeli a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának gyakoriságát.

 

A napfény ultraibolya sugarai között három típust különböztetünk meg. E három típus eltérően hat a bőrre, és különbözőképpen károsítja azt. Az UVA és UVB sugárzás hullámhossztartományuk, a sejtek DNS-ére kifejtett hatásuk, ill. a bőrre kifejtett akut és krónikus hatásuk vonatkozásában is eltérnek egymástól:

 

L5_8892_366_090
Kell egy fejfedő: Ha hosszabb ideig napon tartózkodunk, ne feledkezzünk meg egy világos színű, széles karimájú kalapról sem. (furdoruhak.cafeblog.hu).

 

Természetes védekezés a leégés ellen

„A nap káros sugarai ellen az egyik legegyszerűbb védekezési mód a helyes napozási szokások kialakítása. Fizikai mérések szerint a napi UV- sugárzás jelentős része, mintegy 60%-a délelőtt 11 és délután 3 óra között érkezik a földfelszínre, ezért ebben az időintervallumban célszerű a napsugárzás kerülése”

 

– tanácsolja Dr. Siklós Krisztina bőrgyógyász.

 

A figyelmeztetés különösen igaz vízpartokon, illetve magaslati helyeken. Ugyanakkor tartsuk észben azt is, hogy a homok, a jég és a beton is erős fényvisszaverő tulajdonsággal bír.
A napon lehetőleg világos színű, laza és könnyű ruházatot viseljünk, amely a bőrünkből a lehető legtöbbet elfedi. A pamut és a lenvászon a legmegfelelőbb. Ne feledkezzünk meg a világos színű, széles karimájú kalapról sem.

 

Természetesen a gyermekekre ez különösen igaz: erős napon adjunk rájuk pólót, sapkát és napszemüveget.

 

Hányas faktorszámú naptej kell?
Az UVB spektrumban a fényvédők szűrőképességének jellemzésére legáltalánosabban a sun protectiv factort (SPF) használjuk. Az SPF azt fejezi ki, hogy fényvédő használatakor hányszor hosszabb expozíciós idő szükséges a bőrpír kifejlődéséhez. Az SPF alapján jelenleg 3 csoportba szokásos sorolni a készítményeket:

minimálisan védő termékek (SPF 2-12),
mérsékelten védő termékek (SPF 12-30),
intenzíven védő termékek (SPF 30 felett).

 

woman in white bikini applying sunblock at the beach
Mindenkinek szüksége van védelemre: még a legbarnább bőr is csak korlátozott védelmet nyújt. (Kép: antalvali.com)

A legmodernebb fényvédőkrémek maximális SPF-ét korábban általában 60-nak, sőt 100-nak adták meg a gyártó cégek. Az újabb értékelés szerint a védőfaktor maximuma 50+. Az ideális fényvédővel szemben támasztott egyéb kívánalmak közül kötelezően tesztelik vízálló képességüket is a természetes verejtékezéssel szemben, illetve sportoláskor.

 

Az Okos Napozás 6 pontja

 

A napozószerek használatán kívül más tennivaló is van, amely megvédhet bennünket a napsütés káros hatásaitól:

 

1. Délelőtt 10 és délután 3 óra között kerüljük a közvetlen napsütést, mivel ilyenkor intenzívebb.
2. Bőrünket fokozatosan szoktassuk a naphoz, először csak 10-15 percet tartózkodjunk a napon, majd mindennap 5 perccel tovább, így akár 60-90 percre is emelhetjük a napfürdő időtartamát.
3. Mindenkinek szüksége van védelemre: még a legbarnább bőr is csak korlátozott védelmet nyújt. Olyan krémeket használjunk, amely az UV-A- és az UV-B-sugárzástól is megvéd,
4. Viseljünk átlátszatlan, sűrű szövésű anyagból készült ruhát és széles karimájú kalapot.
5. Szemeinket mindig védjük napszemüveggel.
6. Kérjünk orvosi tanácsot, ha olyan gyógyszert (antibiotikumot, fogamzásgátlót, gyulladáscsökkentőt) szedünk, amely a bőrt érzékenyebbé teszi a napfényre.

 

Egeszsegtukor.hu/Vital.hu/Noiportál.hu/Femina.hu

Nyitókép: Life.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!