Az Eurobarometer felmérése szerint, amit az Európai Parlament megbízásából készített, Szlovákia lakosainak  nagy része úgy véli, hogy az Európai Uniónak a terrorellenes harcot kellene legfontosabb feladatának tekintenie.

 

Ezt a szlovákiai megkérdezettek 81 százaléka gondolja így, de az európai átlag is magas, 82 százalék.  Az adatokat az Európai Parlament Szlovákiai Irodájának sajtótitkára, Soňa Mellak közölte a SITA hírügynökségnek.

 

A további prioritási sorrend a felmérés eredményei alapján: harc a munkanélküliséggel, adócsalásokkal szemben, a migrációs probléma, az EU külső határainak védelne, valamint a természetvédelem. A megkérdezettek nagy része szerint az EU országainak közös fellépésére van szükség az említett területeken

 

 hirdetes_810x300  

A munkanélküliség elleni harcot tartjuk fontosnak, nem aggódunk a terror miatt

 

A munkanélküliség elleni küzdelmet találták a megkérdezettek a második legfontosabb problémának, az európai válaszadók 77 százaléka ( Szlovákiai válaszadók 73 százaléka). Szlovákia lakosai számára a legkevésbé előbbre valónak az energiabiztonság (42 százalék) nemek közti egyenlőség (44 százalék) és a külpolitika (44 százalék) uniós erőfeszítéseit tartják.

 

Az európai válaszadók 40 százaléka tartja magasnak a terrorveszélyt az országában, legtöbben Franciaországban Nagy-Britanniában és Belgiumban aggódnak emiatt. Szlovákiában a válaszadók 15 százaléka tartja magasnak a fenyegetettséget.  Az emberek szerint az alábbi  legsürgősebb intézkedéseket kellene végrehajtani (melyeken az EP is dolgozik már) : a terrorcsoportok finanszírozásának felderítése, a terrorizmust és radikalizmust kiváltó okok elleni küzdelem, az EU külső határainak megerősítése.

 

A Szlovákiában megkérdezetteknél is a külső határok védelme a legfontosabb, amit a válaszadók 47 százaléka említett meg. A szlovákiai lakosok 72, az európaiak 75 százaléka komolyabb fellépést vár el az adócsalások  ellen és a migrációs krízis területén. (Az európaiak 74, a szlovákiaiak 67 százaléka szerint fontos)

 

Az EP is figyelembe veszi a felmérés eredményeit

 

Mellak elmondása szerint az EP már dolgozik azokon a területeken, amit az emberek prioritásnak jelöltek meg a felmérésben. A parlament nemsokára szigorítani fogja a terrorizmusellenes törvényt, de várhatóak vizsgálatok az adóvisszaélések és a Panama Papers-botrány kapcsán is.

 

A határok védelme érdekében a parlamenti képviselők egy európai határfelügyelő rendszer tervét tervezik elfogadni, ami könnyítené a Frontex és az egyes országok szerveinek munkáját és együttműködését.
A reprezentatív felmérés során 27 969 Uniós lakost kérdeztek meg.

 

forrás: webnoviny.sk
kép: iprieskum.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!