A FOCUS ügynökség legújabb felmérése arra volt kíváncsi, hogy Szlovákia polgárai mennyire elégedettek a legfőbb közjogi méltóságok – Andrej Kiska köztársasági elnök, Robert Fico kormányfő és Andrej Danko parlamenti elnök – munkájával.

 

Talán nem túl meglepő, hogy a lakosság nagy része Andrej Kiska köztársasági elnök munkájával van megelégedve leginkább. A válaszadók több mint kétharmada (69  %) elégedett Kiska munkájával. A megkérdezettek  26 %-a szerint azonban a köztársasági elnök nem végzi el jól feladatait.

 

1 kiska
Elégedett Andrej Kiska munkájával? 68,8 elégedett (nagyon+inkább),  5,2 nem tudja, 26 elégedetlen (nagyon+inkább)

 

A FOCUS ügynökség személyes megkérdezéses módszerrel készítette a felmérést augusztus 11 és 16 között. A mintavételi keret 1002 főből állat, akik Szlovákia lakosságát reprezentálják 18 év felett nemre, életkorra, iskolai végzettségre, nemzetiségre és lakóhelyre való tekintettel.
Kiska után Andrej Danko következik a képzeletbeli dobogón. A megkérdezettek fele (51 %) elégedett azzal, ahogy a feladatait végzi. Az állampolgárok 35 %-a azonban elégedetlen a munkájával.

 hirdetes_810x300  

 

 

 

2
Mennyire elégedett ön Andrej Danko hivatali munkájával? 51,2 elégedett (nagyon+inkább), 14,3 nem tudja, 34,5 elégedetlen (nagyon+inkább)

 

Az emberek legkevésbé Robert Fico kormányfői tevékenységével elégedetlenek. Fico hivatali munkájával a megkérdezettek 36 %-a elégedett, azonban 60% elégedetlen.

 

fico
Mennyire elégedett Robert Fico kormányfő munkájával? 35,7 elégedett (nagyon+inkább), 4,4 nem tudja, 59,9 elégedetlen (nagyon+inkább)

 

Kiska elnöki munkájával leginkább az SaS szavazói elégedettek, (86 %), őket követik az OĽANO-NOVA szavazók (79 %), végül a Sme rodina – Boris Kollár párt szimpatizánsai (77 %). Legkevésbé a Marián Kotleba vezette ĽSNS szavazók elégedetlenek a köztársasági elnök hivatali tevékenységével (61 %), őket követik a nem választók ( 37 %) és az SNS szavazói (26 %).

 

Danka parlamenti elnöki munkájával természetesen az SNS választói elégedettek a leginkább (94 %), őket követik a Smer-SD szimpatizánsai (86 %) és a Most-Híd szavazói (53 %). A legkevésbé elégedettek Dankoval az SaS választópolgárai (61%) valamint az ĽSNS és az OĽANO-NOVA szavazói (egyaránt 60-60 %).

 

Robert Fico kormányfői munkájával saját pártjának szavazói elégedettek a leginkább, (99 %), következik a sorban az SNS (45 %) és a Most-Híd (32 %). Itt is a legelégedetlenebbek  az OĽANO-NOVA, SaS és ĽSNS szavazók ( 93 %, 92 %, illetve 90 %).

 

 

képek, adatok forrása: aktuality.sk, a FOCUS felmérése nyomán
borítókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!