A diákok augusztus 26-án kapták kézhez azt a levelet, amiben a szakkollégium vezetői arról tájékoztatják az ott lakókat, hogy felújítási és karbantartási munkálatok miatt szeptember 13-ig el kell hagyniuk a Kunigunda úti épületet, és egy másik kijelölt ELTE kollégiumban kapnak elhelyezést a 2016/17-es tanév első szemeszterében – számol be róla a Felvidék.ma

 

A hallgatókat felháborította a döntés, és az intézmény falain az ELTE-t szidalmazó feliratok jelentek meg. A Márton Áron Szakkollégiumot (MÁSZ) korábban fenntartó Balassi Intézet szeptember elsejével megszűnik, az intézmény működtetését az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vette át.

 

Cáfolták az aggodalmakat

 

 hirdetes_400x285  

A szakkollégium jövőjével kapcsolatos aggodalmakat  a Balassi Intézet és az ELTE rendre cáfolta. A Magyar Közlöny júliusban megjelent tájékoztatása Márton Áron kollégiumi hálózatot említett, és arra a kérdésre, hogy miért maradt el az intézmény nevéből a szak szócska – tudniillik lényeges különbség van a kollégium és a szakkollégium között –, azt a Felvidék.ma azt a nem hivatalos választ kapta, hogy csak elírásról van szó. Az akkori közleményükben úgy fogalmaztak, hogy ,,A Balassi Intézet a sajtóban megjelent aggódó hangvételű írások kapcsán is megerősíti, hogy a nemzetpolitikai szempontból is prioritásként kezelt Márton Áron Szakkollégium (MÁSZ) nem szűnik meg.

 

A szakkollégiumi hálózatot a fenntartó minisztérium és a Balassi Intézet is egységben kívánja kezelni. Elkötelezettek a szakmai munka továbbvitele, a MÁSZ szakkollégiumi feladatainak ellátása mellett. A Balassi Intézet esetleges átalakítása nem lesz hatással a közel 1500 diákot érintő oktatási, tudományos, közéleti feladatokra és programokra, mely a 25 éves szakkollégiumi hálózatot eddig is jellemezte.”

 

lad
fotó: felvidek.ma / Ladó Balázs

 

A fentiekkel ellentétben a gyanút viszont tovább erősíti, hogy a hallgatóknak most kiküldött levélben már az szerepel: „A Márton Áron Szakkollégium Kunigunda úti épülete 2016. augusztus 19-től felsőoktatási kollégiumként működik.”

 

Továbbra is nagy a bizonytalanság

 

A MÁSZ hallgatói döbbenten és értetlenül állnak a tanévkezdés előtt elrendelt felújítási és karbantartási munkák, valamint a kiköltözés híre előtt. Az is valószínűsíthető, hogy az ott dolgozókat sem tájékoztatták korábban semmiről, mivel már javában készültek a szobabeosztások.

 

Az intézmény hallgatói a pénteken kézhez kapott levélben arról értesülhettek, hogy vagy az ELTE Nagytétényi úti Kollégiumában, vagy a Hotel Griff Juniorban kapnak elhelyezést az őszi félévben, de olyanról is tudni, akit Budaörsre irányítanak.

 

pano
A kollégium épülete. forrás: panoramio.com

 

A MÁSZ-ban továbbra is a bizonytalanság az úr, amit erősít, hogy az őszi szemeszter szakkollégiumi kurzusairól még semmi hír, pedig lassan kezdődik az új tanév. Az is kérdéses, ha a hallgatókat több különböző helyen szállásolják el, akkor hol és miként bonyolítják majd le a hétvégi kurzusokat. Már korábban is leírtuk, hogy ez az intézmény a magyar-magyar kapcsolatok egyik kiemelten fontos színtere, a maga nemében egyedülálló, így nemzetpolitikai szempontból is komoly jelentősége van. Már csak ezért is nagy hiba egy ilyen lépéssel a meglévő közösség tagjait szétválasztani.

 

A felháborodást jól jelzi, hogy a MÁSZ falaira valakik az ELTE-t szidalmazó feliratokat pingáltak, így fejezve ki tiltakozásukat. A határon túli magyar hallgatók szakkollégiumában továbbra is csak a bizonytalanság a biztos.

 

forrás: felvidek.ma
kép: gaspar.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!