Mégis engedélyezi a Facebook annak a fotónak a megosztását, amelyet korábban eltávolítottak a közösségi oldalról. A vietnami háborúban készült képet Tom Egeland norvég író osztotta meg, a felvételen egy a napalm által súlyosan megégett, meztelenül szaladó kislány látható.

 

aftenp
forrás: hvg.hu/aftenposten.no

 

Nick Ut világhírű, Pulitzer-díjas fényképét a Facebook nem helyénvaló tartalomnak ítélte. A legnagyobb norvég lap, az Aftenposten azzal vádolta Mark Zuckerberget, a Facebook-alapítóját, hogy visszaél hatalmával, hiszen a Facebook a hírek és információk közlésének alappillérévé vált világszerte.

 

 Világosan és hangosan kimondom, hogy ami most történik, az rendkívül veszélyes. Párbeszédet kezdeményezek, mert a média küldetése, hogy átbeszélje a kényelmetlen dolgokat. Aztán pedig várunk az eredményre

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Espen Egil Hansen, az Aftenposten főszerkesztője. A skandináv ország kormányfője is kiállt a fotó posztolásának engedélyezése mellett.

 

A 30 év alatti emberek 90 százaléka használja a közösségi médiumokat, az információk nagy részét onnan szerzi be. Ha valaki önkényesen belenyúl történelmi képekbe, ha valaki átszerkeszti a történelmet, akkor valami nagyon fontosat veszítünk el, a társadalom megértő- és beleérző képességét. Ez pedig nagyon veszélyes

 

– érvelt Erna Solberg.

 

A Facebook kezdetben azzal érvelt, hogy alapszabályuk szerint a teljesen meztelen nemi szerveket, fenekeket vagy női mellet ábrázoló képeket eltávolítják a közösségi oldalról. Később azonban mégis megváltoztatta véleményét.

 

sa
forrás: theguardian.com

 

A híroldalak és az újságok ma már leginkább a Facebookot használják híreik közlésére, és hogy mi jelenik meg az olvasók előtt, azt az algoritmus határozza meg. A közösségi oldalt azonban egyre több bírálat éri, hogy visszaél helyzetével. Legutóbb az amerikai, nem Clinton-párti konzervatív média háttérbeszorításával vádolták meg.

 

forrás: hu.euronews.com, Körkép.sk
borítókép: topnews.in

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!