Csáky Pál EP képviselő és Dyoníz Hochel, az Európai Parlament Szlovákiai Tájékoztatási Irodájának képviselője, valamint Anna Záborská, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) EP-képviselője adták át Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének az Európai Polgári Díjat a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában.

 

Csáky Pál, aki a Csemadokot a díjra jelölte, az átadón rámutatott: a díjat létrehozása óta, most először kapta meg kisebbségi közösséghez tartozó szervezet.

 

„Amikor a javaslatot nyilvánosságra hoztam, többen kételkedtek, hogy van-e esélye a sikerre egy kisebbségi szervezetnek, és örülök, hogy van”

– mondta Csáky Pál.

Hozzátette: a díj elismerés és főhajtás az Európai Unió részéről a Csemadoknak, mint szervezetnek és minden egyes jelenlegi és többszázezer volt tagjának, ugyanakkor elismerése annak is, hogy a szlovákiai társadalom többnemzetiségű. Megjegyezte: az EU észrevette azt, hogy itt nem csak a többségi szlovák nemzet él, hanem kisebbségek is.

  hirdetes_300x300   

 

Bárdos Gyula, megköszönte a díjat és rendkívül nagy – a Csemadok összes tagjának és alapszervezetének címzett – elismerésnek nevezte azt.

 

„Az elismerés annak a több mint ötvenezer Csemadok tagnak szól, akiknek mindennapjaihoz tartozik a magyar kultúra és hagyományaink megélése, valamint az is, hogy lehetőséget adnak azoknak akik tenni akarnak a felvidéki magyarságért”

– fogalmazott Bárdos Gyula.

 

Dunaszerdahely, 2016. szeptember 30. Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke és Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt elnöke (b-j) a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díj átadásán a dunaszerdahelyi Vermes-villában 2016. szeptember 30-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Dunaszerdahely, 2016. szeptember 30.
Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke és Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt elnöke (b-j) a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díj átadásán a dunaszerdahelyi Vermes-villában 2016. szeptember 30-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Rámutatott: a díj a Csemadokon keresztül a civil szférának, a civil kurázsinak is szól, ami különböző politikai szekértáborok küzdelme közepette közösségi teret ad az embereknek magyarságuk megélésére.

 

A díjra EP képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária dönt a díjazottakról.

 

A díjhoz tartozó oklevelet Brüsszelben, október 12-én adja át az EP elnöke a Csemadok, illetve a többi díjazott személyeknek és szervezeteknek.

 

Bárdos Gyula átveszi a díjat, forrás: csemadok.sk
Bárdos Gyula a díjátadón, forrás: csemadok.sk

 

A 2008-ban alapított díjjal az Európai Parlament olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket tüntet ki, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

 

Gratulálunk!

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: MTI/Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke (b) átveszi a Csemadoknak odaítélt Európai polgári díjat Csáky Páltól, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselőjétől és Anna Záborskától, a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) EP-képviselőjétől a dunaszerdahelyi Vermes-villában 2016. szeptember 30-án.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!