Az alábbiakban a felvidéki városok megemlékezéseinek időpontjait és helyszíneit gyűjtöttük össze (a teljesség igénye nélkül). 

 

Pozsony – október 6., délután 14:00

 

Pozsonyban október 6-án, csütörtökön 14.00 órai kezdettel a Kecske-kapui evangélikus temetőben báró Jeszenák János és Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál emlékeznek az aradi és a pozsonyi vértanúkra. Az ünnepi szónok: dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója és dr. Deák Ernő történész, a Bécsi Napló főszerkesztője. A megemlékezést irodalmi-zenés műsor teszi meghittebbé. A megemlékezés a XXX. Városi Kulturális Napok rendezvénye.

 

 hirdetes_810x300  

Nagymegyer – október 6., délután 16:00

 

A Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete és a Városi Művelődési Központ közösen szervezi meg október 6-án, csütörtökön 16.00 órai kezdettel az aradi vértanúk tiszteletére a megemlékezést a nagymegyeri katolikus temetőben, dr. Szaiff József honvédorvos sírjánál illetve a Kazinczy-emléktáblánál. Közreműködnek: Kéknefelejcs Népdalkör és Bartók Béla Alapiskola diákjai.

 

Fülek – október 6., délután 16:00

 

A Füleki Csemadok Alapszervezete és a Koháry Polgári Társulás szervezésében október 6-án, csütörtökön 16.00 órától kerül sor a hagyományos megemlékezésre a szabadságharc vértanúiról. Ünnepi beszédet Erdős Vince mond.

 

Rozsnyó – október 6., délután 16:00

 

A Csemadok Rozsnyói Alapszervezete október 6-án, csütörtökön 16.00 órai kezdettel az aradi vártanúk tiszteletére koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a rozsnyói temetőben Szörcsei Antal sírjánál. Emlékbeszédet mond PhDr. Drenkó Zoltán, református lelkész.

 

Tornalja – október 6., délután 16:00

 

A CSEMADOK Tornaljai Területi Választmánya és Alapszervezete a tornaljai városnapok keretében az aradi vértanúk napja alkalmából ünnepi megemlékezést rendez 2016. október 6-án (csütörtök). A műsor a következő: 16.00 órakor: ökumenikus istentisztelet a református templomban 17.00 órakor: koszorúzás a Tornallyay-kúria udvarán. Közreműködnek a Kazinczy Ferenc Alapiskola tanulói Ünnepi beszédet mond: Nt. Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese A szervezők kérik az emlékezőket, vigyenek magukkal egy szál gyertyát.

 

Rimaszombat – október 6., délután 16:30

 

A rimaszombati köztemetőben felállított s idén felújított kopjafánál október 6-án 16.30 órai kezdettel emlékeznek meg. A megemlékező beszédet Rigó László, Rimaszombat város alpolgármestere mondja. A Csemadok Rimaszombati Alapszervezete minden érdeklődőt szeretettel vár.

 

Komárom – október 6., délután 17:00

 

Komáromban idén is két helyszínen lesz megemlékezés. Október 6-án 17 órakor, a Klapka téren kerül sor a megemlékezés első részére, ahol dr. Tőkéczki László budapesti egyetemi tanár mond beszédet. Verset szaval Boráros Imre és fellép a Concordia énekkar is. Az ünnepség második részében az Angol-parkban a mártírok emlékoszlopánál kerül sor a koszorúzásra és a gyertyagyújtásra. Közreműködik dr. Farkas Adrianna tanárnő és a Selye János Gimnázium diákjai, valamint a Klapka György Dalkör.

 

Léva – október 6., délután 17:00

 

Október 6-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel a lévai köztemetőben lévő hősök emlékművénél tarják az aradi vértanúk tiszteletére a megemlékezést. Beszédet mond Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója.

 

Érsekújvár – október 6., délután 17:30

 

A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete október 6-án, csütörtökön 17.30 órai kezdettel az aradi vártanúk tiszteletére gyertyás megemlékezést tart a református templom előtti kopjafánál. Beszédet mond Bolya Szabolcs, az MKP járási elnöke, közreműködik Zsapka Attila.

 

Somorja  – október 6., este 18:30

 

A Csemadok és a Via Nova somorjai alapszervezete közösen szervezi meg október 6-án, csütörtökön, 18.30 kezdettel az aradi vértanúk kivégzésének 167. évfordulója alkalmából a megemlékezést a Mária Mennybemenetele szoborcsoport előtt Somorján.

 

Dunaszerdahely – október 6., este 18:30

 

Az október 6-ai Nemzeti Gyásznap alkalmából az aradi vértanúkra emlékeznek október 6-án, csütörtökön, 18.30 kezdettel Dunaszerdahelyen az 1848/49-es emlékműnél. Ünnepi köszöntőt mond Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, ünnepi beszédet tart Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke. Közreműködnek: Bíró Éva, Vadkerti Imre, a Novus Ortus valamint a Vámbéry Ármin Gimnázium, a Magángimnázium és a Vámbéry Ármin Alapiskola diákjai.

 

Kassa – október 9., délután 14:00

 

A kassai Henszlmann Imre Történelmi Társaság október 9-én, vasárnap 14.00 órai kezdettel tartja az aradi vértanúk tiszteletére a megemlékezését a kassai Szent Rozália temetőben.

 

 

Párkányban október 5-én tartottak megemlékezést.

 

Körkép.sk, csemadok.sk, gomorilap.sk, sziakomarom.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!