(Szlomasport Hírszolgálat, 2016. október 6,) Tizenhét versenyszámban hirdetnek bajnokot a 2016. október 7-én, pénteken Dunaszerdahelyen sorra kerülő 3. Diákolimpián. A dél-szlovákiai felső tagozatos alapiskolások kétévente megrendezett versengésének országos döntőjében 250-nél többen indulnak öt sportágban.

 

 

A fiúk és lányok számára atlétikai négytusát szerveznek. Ebben a számban tíz bajnokot avatnak: 60 méteres és 300 méteres síkfutásban, krikettlabdadobásban, távolugrásban és összetettben. Asztaliteniszben és sakkban külön versengenek az elsőségért a lányok és a fiúk.

 

„Kispályás fociban két torna is lesz: a döntőbe jutott iskolák között és a régiók válogatottjai is összecsapnak. A lányokra kézilabdatorna vár”

 

 hirdetes_400x285  

– tájékoztatott Lépes György, a sportversenyek koordinátora, aki azt is elárulta, hogy a körzeti versenyekben ötven iskola 600 diákja próbálta ki felkészültségét, majd hozzátette: nincs más alternatíva, bármilyen időjárás esetén megvalósulnak a versenyek.

 

 

A Diákolimpia ötletgazdái Szabó László, a dunaszerdahelyi sportgimnázium igazgatója és Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének korábbi elnöke. Először 2012-ben, másodszor 2014-ben rendezték meg az alapiskolások versenyét, ma lesz a harmadik országos döntő.

 

„Idén már nincsenek korosztályok, együtt csatároznak a felső tagozatos diákok. Örülök annak, hogy az atlétika és a labdajátékok mellett az asztalitenisz és a sakk is beépült a versenyprogramba”

 

– mondta Pék László.

 

Ismét látványos, ünnepi megnyitóval indul a Diákolimpia. Délelőtt kilenckor  a városi sportcsarnokban kezdődik.

 

„Minden úgy fog zajlani, mint egy igazi olimpián: bevonulással, esküvel, olimpiai himnusszal… Négy éve bemutattuk olimpikonjainkat, idén is meghívtuk őket. Három régió neves sportemberének pedig meglepetést tartogatunk – árulta el Szabó László, aki sportgimis csapatával voltaképpen az olimpia házigazdája lesz. – Annak külön örülök, hogy sikerült újra megszerveznünk az országos döntőt, és a vállalkozók közreműködésével előteremteni hozzá az anyagi hátteret.”

 

 

Az iskoláknak címzett idei felhívásban a két alapító mellett Masszi János neve is szerepel.

 

„Ragaszkodtam hozzá, hogy megmaradjon a Diákolimpia rendezésének kétéves ritmusa. Ezt fontosnak tartom a folytonosság megőrzése szempontjából. Iskolánk rendezi az atlétikai versenyek döntőjét, ebben a sportágban avatunk legtöbb bajnokot”

 

– tette hozzá a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója.

 

Pénteken délelőtt fél tizenegykor több helyszínen kezdődnek meg a versenyek: atlétikában a Vámbéry Ármin Alapiskolában, labdarúgásban a szabadidőközpontban és a sportgimnázium udvarán, kézilabdában a városi sportcsarnokban, asztaliteniszben és sakkban pedig a sportgimnáziumban lesznek.

 

A rendezők idén is meghirdették a Diákolimpiához kötődő képzőművészeti pályázatot. Harminc munka érkezett, a közös foglalkozás és az eredményhirdetés a Kodály Zoltán Alapiskolában lesz.

 

Először írtak ki esszépályázatot a Diákolimpia keretében. Egy-egy régió sportban példamutató személyiségeiről írhattak az alapiskolások. Öt munka érkezett, a beküldők jelenlétében pénteken lesz a pályázat záróeseménye a sportgimnáziumban.

 

A 3. Diákolimpia szervezői és egyben felkarolói a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Mentor Tehetségsegítő Tanács, a dunaszerdahelyi Sportgimnázium, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola Tehetségpontja és a Pázmány Péter Alapítvány.

 

(szlomasportH)

Nyitókép: kürkép.sk/kollázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!