Újabb geopark jöhet létre Szlovákiában. Sorrendben a negyediket keleten, Zemplén területén létesítenék a Tőketerebesi (Trebišov) járásban. A kormány ma mai ülésén hagyta jóvá a tervezetet, az év végéig pedig információs kampányt folytat majd a nyilvánosság számára a geopark építésének perspektíváiról.

 

A geopark építésével a környezetvédelmi tárca szerint hozzájárulnának a járás szociális és gazdasági helyzetének javításához, a geológia népszerűsítéséhez és a kulturális, természeti örökség védelméhez. A jelentés szerint a térség számára már kidolgozták a geológiai-oktatási térképalapot, amelyhez turisztikai  kalauz párosul, és olyan pezsgő vállalkozói közeg működik benne, amely intenzíven dolgozik az idegenforgalom fejlesztésén és a projektmenedzsmenten.

 

Az elemzés szerint nagy a térség potenciálja, köszönhetően a Tokaji Borvidéknek és a régió természeti, történelmi és kulturális érdekességeinek. A geopark elhelyezkedése a közeli Zempléni hegység és a Tokaji Borvidék környékén lenne. Ez a Tőketerebesi járás délnyugati részének 332 négyzetkilométernyi területe, a térségben 80 reprezentatív helyet különítettek el.

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (Slovenská agentúra životného prostredia- SAŽP magyarázata szerint a geopark nem csak geológiai szempontból tartalmaz tudományos jelentőségű helyet, de archeológai, gazdasági és kulturális szempontból is. A tudományos lehetőségeken kívül növelhet a foglalkoztatottságot és a gazdasági tevékenységet is. Szlovákiában jelenleg három geopark található, a Besztercebányai, Selmecbányai és Nógrádi geopark.

 

teraz.sk
kép: dolnyzemplin.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!