A Nagymegyeri Magán Szakközépiskolában tartott előadást Vári Gyula, háromszoros műrepülő világbajnok (1998, 1999, 2001). A hidaskürti magániskola kihelyezett részlegén a MiG-29-es pilóta gyakorlati bemutatókkal és filmvetítéssel egybekötött előadásán beszélt a repülés szépségeiről, saját élményeiről, és a pilótákra leselkedő veszélyekről.

 

20161019_102818
Vári Gyula a pilótasisak rejtelmeiről beszél. Fotó: db

 

A diákok felpróbálhatták a vadászpilóták által viselt anti-G-ruhát is, amelynek célja, hogy a repülés közben pilótákat érő nehézségi gyorsulás (G) testre gyakorolt hatását csökkentse.

 

Egy műrepülő világbajnokságon átlagosnak számító 10 G-s manővernél például a pilótára saját súlyának 10-szerese nehezedik – igaz csak pár tizedmásodpercig, de a terhelés ettől még óriási.

 hirdetes_810x300  

 

20161019_102507
Fotó: db

 

Vári Gyula hamarosan megint a Csallóközbe látogat, a háromszoros műrepülő világbajnokkal november 6-án találkozhatnak az érdeklődők Csilizpatason (Dunaszerdahleyi járás), a helyi Faluházban, ahol rajta kívül  ott lesz Nagy Jenő alias „ZSENYA” szakkommentátor, nyugalmazott vadászpilóta, valamint Vitéz Szentiványi János nyugalmazott alezredes és Vitéz Frankó Endre nyugalmazott főhadnagy, a II. világháborús Puma vadászrepülő osztály pilótái.

 

puma_jelveny_pumaszallas_hu
A Puma vadászrepülő osztály jelvényükkel. Az osztag egyik legendás pilótája Szentgyörgyi Dezső volt, aki kétszáz bevetést és 30 igazolt légigyőzelmet tudhatott magáénak . Forrás: pumaszallas.hu

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/archív felvétel

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Besenyei Péter és Vári Gyula légibemutatója Csilizpatason – képriport

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!