Okirathamisításért őrizetbe vette a pakisztáni rendőrség azt az afgán nőt, akinek portréja a National Geographic magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és járta be később a világsajtót.

 

Sarbat Gulát, akiről annak idején Steve McCurry amerikai fotós készítette a híressé vált képet, amely nyomán az „afganisztáni háború Mona Lisájaként” is emlegették a lányt, az északnyugat-pakisztáni Pesavarban lévő otthonában tartóztatta le a rendőrség.

 

A hatóságok szerdai közlése szerint Gulát azzal vádolják, hogy hamis dokumentumok révén jutott pakisztáni személyi igazolványhoz. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a nő akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

 

 hirdetes_300x300  

A hamisítási ügyekkel foglalkozó Szövetségi Nyomozó Hatóság (FIA) megerősítette Gula letartóztatásának hírét.

„A rendőrséggel együttműködve razziát tartottunk az otthonában, ahol pakisztáni és afgán személyi igazolványokat is találtunk”

– nyilatkozta a dpa hírügynökségnek Imran Shahid, a FIA vezetője.

 

Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer másik afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt.

 

McCurry 1984 decemberében fotózta le az akkor 12 éves, vakító zöld szemű lányt egy menekülttáborban az afganisztáni–pakisztáni határon. A fotó a National Geographic magazin 1985-ös júniusi számának címlapján jelent meg, és később bejárta a világsajtót.

 

McCurry nem tudta a lány nevét, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkannia. Végül 17 évvel később, 2002-ben találta meg Gulát Pesavarban. A nő akkor férje engedélyével levette burkáját, hogy McCurry készíthessen róla egy új portrét.

 

 

MTI

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!