A római Szent Péter téren csütörtökön felállították az idén az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartományból származó óriásfenyőt, amelynek fényeit december 9-én gyújtják meg.

 

A 25 méter magas lucfenyő Trento megye ajándéka. A Scurelle kisvároshoz közeli Alpok erdeiben kivágott fát helikopterrel hozták le a hegyekből, majd kamionnal szállították a Vatikánig. Amikor a fenyőt november 13-án kivágták, a scurellei iskolások 40 új fát ültettek helyette.

 

A Szent Péter téri karácsonyfa-állítás hagyományát II. János Pál pápa vezette be 1982-ben. A fenyőfát, miként az szokás, idén is a tér közepén álló ókori obeliszk szomszédságában állították fel – rendkívüli jó időben, ami még Rómában is ritka november utolsó napjaiban.

 

 hirdetes_810x300  

A fát 18 ezer energiatakarékos LEG-égő világítja majd meg, amely együttesen mindössze 1,7 kilowatt áramot fogyaszt. A kerámiadíszek olaszországi kórházakban ápolt rákbeteg gyermekek alkotásai.

 

A Szent Péter tér közepén, a fenyőfa közelében építik fel a nagy méretű betlehemet is, amely az idén a máltai főegyházmegye és La Valletta kormányának ajándéka a Vatikánnak. A 17 méter széles betlehem, Manwel Grech gozói művész alkotása máltai tájat ábrázol 17, máltai viseletbe öltözött figurával. Egy hagyományos máltai halászhajó, egy luzzu a Földközi-tengeren zajló menekültdrámára emlékeztet.

 

MTI

Nyitókép: AP Photo/Andrew Medichini

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!