A következő öt évben Magyarország folyamatos erősödésével lehet számolni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács VI. ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

 

A magyar kormányfő rámutatott: gyenge anyaország nem tud jó diaszpórapolitikát sem folytatni, csak az, amelyik erősödik, és növekvő presztízst vív ki magának. Az anyaország erősödése ad alapot egy kiváló diaszpórapolitikához – mondta Orbán Viktor a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő tanács tagjai előtt.

 

A miniszterelnök az elmúlt évek magyar gazdasági, társadalmi eredményeit úgy kommentálta: „fekete bárányok voltunk, és éppen ezért sikertörténet a mienk”.

 

 hirdetes_810x300  
Budapest, 2016. november 30. A világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács ülése a fõvárosi Várkert bazárban 2016. november 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2016. november 30.
A világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács ülése a fõvárosi Várkert bazárban 2016. november 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Még vannak gondok Európában

 

A kormányfő ismét bírálta a politikai korrektséget, amely miatt „korlátozva voltunk”, mert „ha nemzetről mertünk beszélni, akkor azt nacionalistának minősítették”, ha a teremtésről volt szó, akkor „klerikálisak, feudálisak és középkoriak voltunk”, ha pedig a családról, egy férfi és egy nő házasságáról beszéltek, akkor azt „szexistának vagy homofóbnak” bélyegezték.

 

Budapest, 2016. november 30. Orbán Viktor miniszterelnök a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács ülésén a fõvárosi Várkert bazárban 2016. november 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2016. november 30.
Orbán Viktor miniszterelnök a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács ülésén a fõvárosi Várkert bazárban 2016. november 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Ezért úgy értékelte, hogy a politikai korrektség mint beszédmód a szellemi elnyomás egyik legnyilvánvalóbb eszköze volt. Hozzátette, reméli, hogy ennek „az amerikai lábát sikerült kiütni”, de „Európában még vannak gondjaink”, ám „itt is küszöbön állnak változások”, és „a liberal non-democracy helyett végre visszatérhetünk a demokráciához”.

 

Az amerikai elnökválasztás azt is világossá tette, hogy a demokráciaexport „primitív gondolatára” épülő külpolitika korszaka lezárulhat – mondta.

 

Magyarország sikeres szomszédokban érdekelt

 

Kitért arra is, hogy Magyarország sikeres szomszédokban érdekelt, térségként tud megerősödni és felemelkedni. Orbán Viktor úgy fogalmazott: sikertelen szomszédok között sikeresnek lenni meglehetősen nehéz.

 

Ezzel összefüggésben elemi érdeknek nevezte, hogy a V4-ek minden tagjának pozíciója megerősödjön. A V4-ekkel olyan közösséget találtak, amelyben bizalom van, dinamika, erő, és amely Európa gazdasági növekedésének a javát adja az elkövetkező időszakban. Ezzel Magyarország gazdasági sikereinek külső környezete létrejött – mutatott rá Orbán Viktor.

 

Budapest, 2016. november 30. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács ülésén a fõvárosi Várkert bazárban 2016. november 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2016. november 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács ülésén a fõvárosi Várkert bazárban 2016. november 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Mátyás király óta a legnagyobb befolyás

 

Azt is mondta, hogy Közép-Európának az Árpád-házi királyok, de legalábbis Mátyás király óta nem volt akkora befolyása európai ügyekre, mint most, amikor a visegrádi országok közösen képviselik stratégiai érdekeiket az EU-ban.

 

Megemlítette az ukrán-magyar kapcsolatokat is, amelyek „felívelő pályára” állhatnak, a szerb-magyar kapcsolatokról pedig úgy nyilatkozott: régen voltak olyan kiegyensúlyozottak, ha egyáltalán voltak valaha is, mint most.

 

Mintegy 40 perces előadása végén arra kérte a diaszpóratanács tagjait, hogy támogassák, védjék az anyaországot, és tervezzenek bátran, mert az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat a kormány évről évre biztosítani tudja. Azt is szorgalmazta, hogy a diaszpóratanács minden évben tűzzön ki valamilyen egyetemes célt maga elé, és erősítsék a diaszpóra kapcsolatait az anyaországon túl a Kárpát-medence többi magyar közösségével is.

 

MTI

Nyitókép: mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!