Felvidékről indult és egészen a Fehér Házig jutott. A dunaszerdahelyi születésű Varga Ildikó kemény munkával sikeres üzletasszonnyá vált Amerikában. A kezdetektől hitt Donald Trump sikerében. Sőt, nemcsak hitt, de aktívan tett is érte és Amerika-szerte Nők Trumpért mozgalmat alapított. Az Egyesült Államok új elnökének személyes barátját kérdeztük Donald Trumpról, a választási kampányról, Orbán Viktorról, saját életútjáról, a honvágyról, a szülőföldi emlékekről.

 

Körkép.sk nagyinterjú exkluzív képekkel Varga Ildikóval, Donald Trump személyes barátjával és választási kampányának egyik fontos szereplőjével.

 

Varga Ildikó, aki Donald Trump jó hírét terjeszti:

 

Dunaszerdahelyen született, itt járt alap és középiskolába. Később Budapesten folytatta tanulmányait, ahol manökenként is dolgozott. 19 évesen férjhez ment, két gyermeket nevelt. Férjével együtt kristálypoharak és dísztárgyak gyártásával és forgalmazásával foglalkozott. Mára a Fehér háztól kezdve az ENSZ-ig sok fontos helyen megtalálhatóak a termékeik. 1993-ban költözött az Egyesült Államokba, a Vargacrystal családi vállalkozást jelenleg is ő irányítja. Két fia Budapesten segíti a cég vezetését. Az elnökválasztási kampányban Donald Trump támogatójaként Floridában, majd 27 további államban alapította meg a Women for Trump (Nők Trumpért) szervezeteket. Varga Ildikó Donald Trump személyes jóbarátja Palm Beachen, Floridában él.

 

 

  hirdetes_300x300   

Az ön személye azt követően került a közép-európai sajtó érdeklődési körébe, hogy kiderült, szlovákiai magyarként Donald Trump személyes barátja és az egyik legelszántabb támogatója, aki sokat tett a megválasztásáért. Hogy ismerkedett meg az amerikai elnökkel?

 

Donald Trumpot 22 évvel ezelőtt ismertem meg az egyik floridai privát klubja megnyitóján.

 

trump_varga2
Varga Ildikó és Donalt Trump. Kép: Varga Ildikó archívuma

Ön a Nők Trumpért egyesület alapítója, melyet 27 amerikai tagállamban hozott létre a kampány ideje alatt, ezzel is terjesztve Donald Trump jó hírét. Konkrétan mi mindennel segítette Donald Trump kampányát?

 

Donald Trump kampányát legfőképp azzal segítettem, hogy elindítottam a „nőmozgalmat Trumpért”. Különböző nevű szervezeteket hoztam létre, például „Nők Trumpért”. Terjesztettem, hogy milyen ember ő valójában annak érdekében, hogy az emberek ne csak a médiából kapott hírekből tájékozódjanak

 

Hogyan élte meg a szokottnál is durvább választási kampányt?

 

A választási kampány nagyon izgalmas volt, de én végig hittem abban, hogy Donald Trump győzni fog és ő lesz az USA 45. elnöke.

 

Személyesen is gratulált már az új elnöknek?

 

Igen, személyesen gratuláltam az új elnöknek múlt hét csütörtökön (szerk. megj. november 24-én), amikor a hálaadás ünnep volt, „Thanksgiving”, amit egy társaságban ünnepeltük a privát klubjában Mar-a-Lago-ban, Palm Beach-en, Floridában.

 

trump_varga4
A kép november 24-én készült Palm Beachen, Floridában, a hálaadási ünnepen Donald Trump privát klubjában. Kép: Varga Ildikó archívuma

Mit gondol, milyen változások jöhetnek a világban Trump megválasztásával?

 

A legnagyobb veszély ma a világra a terrorizmus. Ezért úgy gondolom, hogy úgy Magyarországnak, mint Szlovákiának nagyon nagy segítség, hogy olyan elnöke lett Amerikának, aki harcolni fog a terroristák ellen.

 

A választások óta is kapcsolatban maradt Donald Trumppal?

 

Megválasztása óra többször is találkoztam az új elnökkel. Donald Trump ugyanolyan ember maradt, mint azelőtt volt. Ugyanúgy beszélgetett a barátokkal, ugyanúgy viselkedett, mint máskor. A különbség annyi volt, hogy biztonsági emberekkel volt körbe véve, ami nyilvánvaló.

 

trump_varga1
Varga Ildikó és Donald Trump 2016. november 24-én Floridában. Kép: Varga Ildikó archívuma

Például, egy autista kisfiúnak, aki a keresztfiam is, tavaly segítette elintézni, hogy bekerüljön a megfelelő iskolába. A kisfiú is ott volt a hálaadás napi ünnepi ebéden, két hete, november 24-én a Mar-a-Lagoban (Trump privát klubja). Az USA elnöke, odament a szülők asztalához tájékozódni, hogy hogy van a gyerek es meg vannak-e elégedve az iskolával. Láttam az arcán az együttérzést és a törődést. Ennek az embernek van szíve.

 

Önnek esetleg vannak politikai ambíciói? Donald Trump első, cseh származású felesége már jelezte, hogy szívesen lenne cseh nagykövet. Nem nt érdekli Önt esetleg a szlovák nagyköveti poszt?

 

Nincsenek politikai ambícióim, de amennyiben az USA elnöke felkérne bármilyen pozícióra, amit képes lennék teljesíteni, elvállalnám.

 

Milyen változások várhatók a szlovák- magyar-amerikai kapcsolatokban Ön szerint Donald Trump megválasztásával?

 

Erre most meg nehéz lenne válaszolni, de meggyőződésem, hogy pozitív lesz.

 

varga_mar-a-lago-november-24-2016-thanksgiving-lunch
Kép: Varga Ildikó archívuma

Mennyire van Donald Trump tisztában azzal, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő első európai miniszterelnökként már akkor a támogatását fejezte ki iránta, amikor a világ politikai vezetőinek többsége még elfordult tőle?

 

Donald Trump tud róla és nagyra értékeli Orbán Viktor támogatását.

 

Mikor és hogy jutott ki az Egyesült Államokba?

 

1993-ban jöttem ki a saját gyártású kristály termékek üzleti tevékenységével, nem hagyományos emigránsként. Üzleti vízummal tartózkodtam az USA-ban, amit később állandó tartózkodási engedély váltott fel, majd az amerikai állampolgárság.

 

varga_3
Kép: Varga Ildikó archívuma

Huszonévesként kezdte a Vargacrystal vállalkozást, amely kristálytárgyak gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Meséljen egy kicsit a cégről és legnagyobb sikereiről.

 

A volt férjem,Varga Sándor a legismertebb kristály-tervező a szakmában. Rövid időn belül a Varga kristály a Fehér Háztól kezdve az ENSZ és egyéb fontos helyekre került. Sztárok asztalán Varga poharakkal terítettek.

 

varga-crystal
Kép: Varga Crystal

Mi jelentette a legnagyobb kihívást?

 

A piacra való betörés volt és a brand építés.

 

Hol született és élte gyermekkorát?

 

Dunaszerdahelyen születtem és nagyon szép gyermekkorom volt. Ott jártam általános iskolába és gimnáziumba is. Sokat gondolok vissza azokra az évekre. Sajnos szüleim és testvéreim meghaltak, így már ritkábban látogatok haza.

 

varga
Desmond Tutu, Mihail Gorbacsov, Varga Ildikó, Mr. Chang, Oscar Arias Sanchez, Kofi Annan. Kép: Varga Ildikó archívuma

Ezt követően?

 

Korán férjhez mentem, 19 évesen. Budapestre kerültem, ott folytattam tanulmányaimat, közben manöken voltam, elindítottam férjem önálló üzletét és két gyereket neveltem.

 

Van néha honvágya?

 

Igen, sokszor.

 

varga_ted-kennedy
Varga Ildikó Ted Kennedy szenátorral a Special Olympics-díj átadásán az ENSZ-ben, New York. Kép: Varga Ildikó archívuma

Mi hiányzik a legjobban otthonról?

 

Bizonyos ízek, illatok, utcák, épületek, emberek hiányoznak.

 

varga_ali
Varga Ildikó Muhammad Alival. Kép: Varga Ildikó archívuma

Két fia van. Ők is kint élnek Amerikában?

 

Két felnőtt fiam van, mind a kettő visszament Európába 10 év amerikai tartózkodás után. Ákos a Varga Manufaktúra ügyvezető igazgatója, ő felügyeli a gyártást Budapesten és az exportot. Sándor fiam pedig az apja nyomdokaiba lepve a tervezéssel van lekötve.

 

Milyen gyakran jár “haza?”

 

Miután a gyerekeim ott élnek, évente 3-4-szer Budapestre látogatok.

 

Mi az, amit átvinne USA-ból Szlovákiába, és mit vinne át Szlovákiából az USA-ba?

 

Az USA-ból Szlovákiába sok mindent átvinnék, például a mosolyt az emberek arcára. 🙂 Szlovákiából pedig az igazi, őszinte barátságot és az igazi családi szeretetet.

 

varga2
Kép: Varga Ildikó archívuma

Mire a legbüszkébb, amit eddig elért az életben?

 

Büszke vagyok arra, ahonnan jöttem, és amit elértem. Nem is annyira az anyagi oldalára, hanem az emberi oldalára gondolok. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy a Kennedy család vendége volt, vagy hogy a Fehér Házban Bill Clinton elnökkel találkozott, vagy hogy az új amerikai elnök, Donald Trump társaságában vacsorázik.

 

Ezzel együtt büszke vagyok a gyökereimre, hogy Dunaszerdahelyen, Szlovákiában születtem.

 

ildiko-varga_president-ceo
Kép: Varga Ildikó archívuma

Tóth Lívia

 

Nyitókép: Varga Ildikó archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.