„Marek Gajdoš, a Gorilla-ügy vizsgálócsoportjának egykori vezetője hazug és gyáva” – így jellemezte ma a vizsgálótisztet Tibor Gašpar rendőrfőkapitány, miután  Gajdoš a Gorilla-ügyről nyilatkozott az Aktuality.sk és a Denník N portáloknak. Elmondása szerint Dušan Kováčik speciális főügyész akadályozta munkáját, de Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter és Gašpar sem támogatta. 

 

„Kijelentései hamisak és félrevezetőek. Több alkalommal is titoktartást szegett és ami még rosszabb, hazugnak és gyávának tartom, mert nyilvános elszámolás helyett meghúzódott az eredményei mögött. Örülnék, ha bemutatná, mit vizsgált ki”

 

– mondta a rendőrfőkapitány maj sajtótájékoztatóján.

 

 

 hirdetes_810x300  

Értékteleníti munkánkat

 

Gajdoš szerinte az interjúkban nemcsak személyesen őt és másokat, hanem az egész rendőrség munkáját próbálta meg értékteleníteni. Gašpar állítja, kinevezése óta teljes körültekintéssel bánik a Gorilla-csapattal, hogy senki ne mondhassa, befolyásolni szeretné a folyamatot.

 

Elmondása szerint a Gorilla-ügyhöz köthető 17 esetet már lezártak, így értékelhetővé vált a csapat munkája is. Leszögezte azt is, hogy az ügyek, amelyekről Gajdoš beszélt, hazugságok.

 

Elutasította például, hogy a főnyomozó javaslatokat tett a csapat tagjait érintő személyes juttatásokra, kivéve saját magát, de nem történt emelés. A rendőrfőkapitány szerint a személyes pótdíjakat korábban emelték, ez pedig érintette Gajdošt is. „Miért beszél akkor másról?” – kérdezte, kiemelve, hogy soha nem került ilyen javaslat az asztalára.

 

Marek Gajdoš azt is elmondta, hogy szerinte a rendőrök félnek kivizsgálni a politikai ügyeket, ugyanis politikai nyomásgyakorlástól tartanak. Gašpar szerint a rendőrök attól félnek, hogy egyes politikusok kritizálják és vádolják meg őket, valamint a média is nyomást gyakorol rájuk.

 

Védelmébe vette Kováčikot

 

A rendőrfőkapitány szerint Dušan Kováčik ügyész profi, akit nem kezdett ki a Gorilla-ügy. Egyúttal szeretné azt is, hogy az állampolgárok jobban bízzanak a rendőrségben, a politikusok pedig ne éljenek vissza velük a csatározásaik során.

 

Rámutatott arra, hogy 2016-ban a megbízhatósági rangsorban a hadsereg és a köztársasági elnök mögött a harmadik helyet foglalták el.  Személyesen garantálta, hogy ha a rendőrség korrupcióval találkozik, akkor azt mindenképp kivizsgálják.

 

A speciális ügyészség annyit nyilatkozott az ügyben, hogy folyamatban levő eljárásról nem szolgáltatnak bővebb információkat, illetve nem reagálnak más emberek kijelentéseire. A vizsgálat végeztével majd közzéteszik információikat és az eredményeket, illetve értékelik a nyomozócsapat munkáját.

 

hnonline.sk
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!