Január harmadik hétfője az év legszomorúbb napja – legalábbis egy angol pszichológus szerint, aki bonyolult matematikai képlettel igazolta, miért a mai napon jutunk el a mélypontra.

 

Hogyha rossz napja lenne ma, megnyugtatjuk: ennél rosszabb idén már nem lesz. Legalábbis Cliff Arnall pszichológus szerint, aki néhány évvel ezelőtt egy bonyolult matematikai képletet állított fel arról, hogy melyik az év legszomorúbb napja. A brit szakember január harmadik hétfőjét tette meg az év mélypontjának, amelyben számos tényező közrejátszik a fagyos időjárástól az újévi fogadalom be nem teljesülésén át egészen az ünnepek utáni kiköltekezésig.

 

Hideg van, és elfogyott a pénzünk

 

 hirdetes_300x300  

A cardiffi egyetem szellemi egészségre szakosodott specialistája szerint január harmadik hétfője, tehát a mai nap az év legnehezebben elviselhető napja. Ennek egyik oka az időjárás: a hónapok óta tartó fényhiány alapból erősíti a depresszió tüneteit, a nagy hideg ráadásul ellehetetleníti a kültéri programokat is, így az emberek lakásuk és munkahelyük fogságába kerülnek. Elmúlt már minden olyan ünnep is, ami szerethetővé teszi ezt a zord évszakot, túl vagyunk a karácsonyi szüneten és a szilveszteri mulatságon is.

 

Fotó: Cliff Arnall (abc.es)

 

Az új esztendőt sokan nagy reményekkel indítják, a pszichológus szerint ugyanakkor ezekben a napokban szembesülünk a realitásokkal, hogy a szilveszterkor tett fogadalmakat már meg is szegtük. Ekkor érezhetjük először a decemberi kiadások negatív hatásait is, az ünnepek miatt korábban utalt fizetéseknek kezdünk a végére érni úgy, hogy annak jelentős részét karácsonyi ajándékokra költöttük.

 

Az antidepresszánsokat már novemberben keressük

 

Cliff Arnall lassan tízéves elméletét többen is megcáfolták már. A Time magazin egy korábbi cikkében a legnépszerűbb internetes keresőoldal kulcsszavait vizsgálja, mely szerint a depresszió időszaka nem januárra, inkább november közepére esik minden évben. Évek óta ebben az időszakban keresnek ugyanis rá a legtöbben a depresszió tüneteire, kezelésére. Szintén október végén-november elején keresik a legtöbben az antidepresszánsokat a patikák webes felületein – írta a Time.

 

Forrás: hazipatika.com

Nyitókép: nomorestrangers.org

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!