Már pár napja napvilágot látott az állam új közlekedési-információs rendszere. Nem volt olcsó, 14,2 millió eurót fizettünk érte (ha nem számoljuk az üzemeltetési költségeket). Aki pedig azt hitte, hogy ennek segítségével könnyebben eljut majd a munkahelyére vagy segít a nyaralása megtervezésében, sajnos csalódnia kellett. A tesztek alapján kiderült, hogy a felhasználók számára sokkal inkább megfelelő az ingyenesen hozzáférhető Waze és Google Maps szolgáltatások.

 

„Az Európai Unió által előírt feltétel volt, hogy ilyen rendszernek minden államban lennie kell” – mondta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter az újdonságról.

 

Nem létezik ilyen előírás

 

A Denník N azonban megnézte az európai szabályzatokat, amelyből kiderült, hogy egy államnak sem kell olyan rendszert kidolgoznia, amely helyettesítené a kereskedelmi szolgáltatásokat. Az intelligens közlekedési rendszerek bevezetéséről szóló irányvonal előírja, hogy az ilyen információkat el kell juttatni a sofőrökhöz.

 hirdetes_300x300  

 

Egy hasonló uniós útmutatás azt írja, hogy a sofőrök számára legfontosabb adatok a biztonság növelése érdekében a csúszós utakról, rossz időjárásról, láthatósági viszonyokról vagy ellenkező irányban haladókról szóló információk. Az azonban nincs megjegyezve, hogy az államnak saját alkalmazást kellene készítenie.

Néha nem működik megfelelően. forrás: DenníkN

 

Az európai szabályok szerint az államok kötelesek bebiztosítani, hogy a közlekedésről gyűjtött információk elérhetőek legyenek a sofőrök számára. Az előírás szerint az információkat hozzáférhetőségi pontokon keresztül kellene elérhetővé tenniük, gondolnak itt az archívumokra, jegyzékekre, internetes oldalra vagy hasonlóra.

 

Az Unió számol az állami információs rendszerek keletkezésével is, de nem állítja, hogy államinak kellene lenniük. A DenníkN így nem talált a dokumentumokban olyan információt, amely  elrendeli egy olyan rendszer felépítését, mint amilyet a minisztérium 14 millió euróért kiépített. Más szavakkal az  A közlekedésről nevezetű alkalmazást és az odoprave.info felületet nem írták elő uniós szabályok.

 

Biztosítani kell az információk továbbítását

 

Részben a beruházás mentségére szól a tény, hogy az államnak biztosítania kell, hogy a közlekedési információkat eljuttatja a felhasználókhoz és üzemeltetőkhöz. A közlekedést felügyelő és számláló eszközök infói nagy segítséget jelentenének az ingyenes Waze és Google Térkép közlekedési alkalmazások javításához.

 

Az oDoprave.info weboldalnak vannak exkluzív adatai, de még nem világos, hogy hozzáférhet-e valaki. Felkínálják a lehetőséget az adatok megosztásának kérelmére, de idáig még nem derült ki, hogy megadták-e valakinek. A közlekedésügyi minisztérium magyarázata szerint „minden megoldásnak meg van a saját eszköztára, amelyek segítségével elérhetővé és megoszthatóvá teszik az információkat. Mint ahogy a kérdésben is áll: Egy más hozzáférési rendszer kialakítása az ilyen információk megszerzéséhez. Szükséges volt egy információgyűjtési eszköz kiépítése is.”

 

forrás: DenníkN

 

Brüsszelből nem érkezett világos válasz arra a kérdésre, hogy kértek-e a tagállamoktól közlekedési rendszert, az Európai Bizottság válaszában azt írta, hogy a közös finanszírozású projektekért a tagállamok a felelősek.  A cseh közlekedésügyi minisztériumnak lassan tíz éve van állami közlekedési-információs rendszere, azonban szerintük ez nem volt kötelező.

 

Az új rendszert a Slovak Telekom készítette el – az állam EU-s és saját forrásokból finanszírozta a nettó 14,2 millió eurós számlát. Érsek Árpád szerint a rendszer fenntartása évente mintegy 1,5 millió eurót emészt majd fel. A terv egyébként még Robert Fico első kormánya idején született, 2009-ben összesen 131,53 millió eurós költséggel számoltak.

 

DenníkN
kép: sme.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!