Pár napja egy járókelő vadkacsákat számolgatott a Rimán Rimaszombatban, és talált egy elpusztult egyedet. Mivel felmerült a gyanú, hogy itt baj is lehet, jelentette a hatóságoknak. A vizsgálat megerősítette, hogy H5N8 vírussal fertőzött vadkacsáról, tehát madárinfluenzáról van szó.

 

Az esetről MVDr. Smriga Rudolfot, a Rimaszombati Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyeleti Hatóság (RVPS Rimavská Sobota) igazgatóját kérdeztük.

 

Nagy a baj?

 

 hirdetes_810x300  

Nem szeretnék senkit megijeszteni, de semmiképpen nem szabad lebecsülni az esetet. Főleg az utóbbi napok fejleményének a fényében. A Nyugat-Szlovákiában megszaporodott hattyú elhullások nagyon nyugtalanítóak, így fokozott aktivitással tevékenykedünk mi is.

 

A madárinfluenza feltűnése Szlovákiában. Kép: http://svssr.sk/zvierata/HPAI_2016_9.asp

 

Mit kell tudnunk a madárinfluenzáról, miben rejlik a veszélye?

 

Az ún. magas patogenitású madárinfluenza (HPAI), mint betegség nagyon gyors lefolyású. Veszélye abban rejlik, hogy gyorsan átterjedhed a házi baromfira is. A H5N8 vírus emberekre való átterjedése eddig még nem volt bebizonyítva. A H5N8-nak nevezett vírus mutációs képessége nagyon magas, semmiképpen nem szabad lebecsülni.

 

Mit jelent ez esetben Önöknél a fokozott aktivitás?

 

Decemberben iskoláztattuk, oktattuk az állatorvosainkat, vadász gazdáinkat és mindazokat a vállalkozóinkat, akik állatokat tenyésztenek. Igyekszünk figyelmeztetni minden érintettet, itt nagyon jól jön a sajtó segítsége is.

 

A madárinfluenza Szlovákia területein. Kép: svssr.sk

 

Mit kell tenniük az érintetteknek?

 

Óvni kell az állatállományunkat a vadmadarakkal való közvetlen kapcsolattól. Ennek érdekében, jól átgondolva meg kell tenni mindent, amit lehet. Nagyon fontos, hogy fokozottan figyeljük a környezetünket. Ha észreveszünk bármilyen gyanús jelet a szárnyasok viselkedésében, haladéktalanul jelezni kell felénk. Azt tudom ajánlani, hogy próbáljunk meg úgy viselkedni, ahogy azt egy jó gazda teszi ilyenkor a baromfiudvarban.

 

Hol tűnt fel a mostani madárinfluenza?

 

Ha Európa térképét nézzük (teljes méretben itt megtekinthető, a szerk.megj.), azt látjuk, hogy a vándormadarak hagyományos útvonalai mentén jelentkezik, a Fekete tengertől kezdve, egészen Skandináviáig. Hozzánk legközelebb Magyarországon, Szegednél van jelen.

 

Kép: ec.europa.eu

 

Mi a véleménye az ide vonatkozó törvényeinkről, előírásainkról?

 

Törvényeink és egyéb előírásaink elégségesek, minden lehetőséget megadnak nekünk egy kitörőben levő járvány kővetésére, megfékezésére. A törvények kemények, de tudni kell, hogy ez olyan terület, ahol nincs „mese“. Ide tartozik az is, hogy hatóságunk nemcsak a jogszabály alkalmazása terén, de szakmailag és a műszaki felszereltség terén is fel van készülve a madárinfluenza esetleges terjedésének a megfékezésére. Természetesen számolunk minden érintett fokozott együttműködésére.

 

Szeretnék figyelmeztetni mindenkit a veszélyre, amit az előttünk levő felmelegedés hozhat, mivel ekkor a vándormadarak megkezdik költözésüket. Tapasztalataink szerint ilyenkor fokozódhat a vírus terjedésének a veszélye, ez pedig mindnyájunktól nagyobb óvatosságot igényel. Ha ezt tudatosítjuk, nem lesz baj.

 

Mede Géza 

 

Nyitókép: Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!