Szlovákia-szerte különböző fokozatú riasztások, figyelmeztetések és korlátozások vannak érvényben a kedvezőtlen időjárási és útviszonyok miatt. A Körkép.sk a szakértőt kérdezte, mit tanácsol a sofőröknek a rendkívüli időjárási viszonyokra való tekintettel.

 

„A járműnek igaz, hogy négy kereke van, de ez a négy kerék csak egy-egy képeslapnyi területen érintkezik az úttesttel. A mostani hideg időben a gumiabroncs lényegében csonttá van fagyva, nem tud olyan hőmérsékletre felmelegedni, hogy kellően rugalmas legyen és fogódzót találjon az úttest felületén. Így a féktáv mindenképpen hosszabb a normálistól – míg vizes úton duplája, havas úton háromszorosa is lehet, nem beszélve a jégről”

 

Mondta Nagy Ferenc autóvezető-oktató, hozzátéve, hogy mindig három tényező határozza meg a biztonságos vezetést: az útviszonyok, a jármű állapota és – főleg – az ember.

 

„Az emberi tényező elsődleges, mert lehetnek bármilyenek az útviszonyok, lehet bármilyen a jármű állapota, a sofőrnek kell felmérnie a körülményeket úgy, hogy meg tudja állítani a kocsit. Mindenki fázik, aki épp úton van, az a gyalogos vagy kerékpáros is, akinek a fején ott van a kapucni. És mivel ők nem, vagy csak kevésbé hallják a közeledő autót, az amúgy meleg autóban ülő sofőröknek kell betartaniuk a távolságot ezektől a közlekedőktől.

 

 hirdetes_300x300  

A nagymegyeri oktató szerint a mai generációk nem nagyon élnék túl a világháborúk fagyos megpróbáltatásait, amit nagyapáink és dédapáink kibírtak. A fiatalabbak szervezete már gyengébb, amit vezetéskor is észben kell tartani.

 

„A kormánynál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a mai generációk már jóval érzékenyebben reagálnak a légköri hatásokra, frontokra, így a napokban fölénk tornyosuló hidegpárna miatt fáradékonyabbak lehetünk, ezért mindenképp óvatosabban kellene vezetnünk”

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: vaskarika,hu/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!