A Kakadémia magánbölcsőde tulajdonosa szerint a fő motiváció a több millió eurós uniós pénzcsomag, amit az állam akar bölcsődeépítésre költeni.

 

Hiába vétózott a szlovák államfő, a szülők petíciójának sem lett foganatja. A parlament mindezt lesöpörve döntött: márciustól az eredetileg beterjesztett formájában lép életbe a módosított törvény a szociális szolgáltatásokról, köznyelven a bölcsődetörvény.

 

A bölcsődék egy részét tönkreteszi, abszurd és diszkriminatív- vélik a jogszabály kritikusai. A fő változás az, hogy március elsejétől csak a dolgozó anyák adhatják 3 éves korukig a kicsiket bölcsődébe, illetve azok, akik nappali tagozaton tanulnak. De várhatóan a gyereksarkok és az anyaközpontok működtetői is hamarosan lehúzhatják a rolót.

 

 hirdetes_300x300  

Nem gondoltak azokra, akiket érint

 

A gyermekekre és a szülőkre nem gondoltak, az biztos” – mondta a Körképnek nyilatkozva Mundi József, a Dunaszerdahellyel szomszédos Hodosban hatodik éve működő Kakadémia magánbölcsőde tulajdonosa. Nézete szerint leginkább az motiválhatta a döntéshozókat a parlamentben, hogy az európai uniós forrásokból meríthető mintegy 40 millió eurós pénzcsomag, amiből az állam több tucat új bölcsődét kíván építeni.

 

Gyereknap a Kakadémián. Kép: Kakademia.sk

 

Más okát nem látok. Főleg ha ismerjük az állami építkezések formáját és folyamatát. A pénz a legfontosabb hajtóerő” – fűzte hozzá.

 

Mit szólnak mindehhez a kisgyerekes  anyukák? Teljes mértékben fel vannak háborodva. Nagyon abszurd, hogy az állam meg akarja tiltani a magánpénzből kiépített bölcsődéknek, hogy gondozzák az ellátás teljes díját térítő szülők gyermekeit. Ez egyfajta diszkriminációt jelent a szülőkre nézve. És ha a családfő jól szituált, és nem igényli, hogy a neje munkaviszonyban legyen? Miért nem látogathatja gyermekük a vele egykorúak közösségét egy bölcsődében? “- tette fel a kérdést Mundi József.

 

Elhamarkodott döntés

 

A döntést ugyan elhamarkodottnak tartja, de elismeri, hogy bizonyos reformokra szükség volt, hiszen sok intézmény nem felel meg az alapvető higiénés követelményeknek. Mint mondja, egy ilyen vállalkozás üzemeltetéséhez eddig elegendő volt iparengedély megszerzése a járási hivatalban, és már nyithatott is a gyermekintézmény, ha a megfelelő helyszín biztosítva volt.

 

Nézete szerint elég lett volna az a módosítás, ha a szabad helyett kötött iparengedély alapján működhetne ezentúl az ilyen jellegű vállalkozás. Ezzel szemben a törvény most úgy szigorodik, hogy a megyei szerveknél be kell jegyeztetni a bölcsődét a szociális intézmények hálózatába és a minisztériumhoz fognak tartozni.

 

Farsangi maszkabál a magánbölcsődében. Kép: Kakademia.sk

 

Az új „bölcsődés”törvény már március 1-én életbe lép, a Kakadémiának már működő gyermekintézményként csak 2018 januárjától kell igazodnia az új szabályokhoz. Tehát fél évük van arra, hogy megpróbáljanak hozzáidomulni.

 

A temes bírság padlóra küldhet

 

Elég nehéz kiutat találni.  Bizonyos mértékig segítene, ha az állam közvetetten vagy közvetlenül támogatná a gyermekintézményeket. Felemelhetnék a szülőknek az anyasági juttatásokat 600 euróra és ebből a szülő tudná finanszírozni a gyermekintézmények megemelkedett kiadásai miatti áremelését. A hároméves korhatárt törölni kellene, de azt a megkötést is, hogy csak a munkaviszonyban lévő szülők gyermekei vehessék igénybe a magánbölcsődéket”- ebben látná a megoldást Mundi József.

 

A magánbölcsőde üzemeltetőjét a kilátásba helyezett tetemes bírság is padlóra küldheti.  Ha hiányosságot talál az állami szerv, a horribilis 35 000 eurós bírsággal egyenesen kötelet köt a vállalkozó nyakába!!!Tíz év becsületes működtetés után sem sikerülne összegyűjteni ilyen hatalmas összeget, nemhogy bírságként kifizetni… tudniillik, ez nem nagy hasznot termelő vállalkozás!” – méltatlankodik a bölcsődetulajdonos.

 

 

A személyes véleményét sem rejti véka alá: “Egy tollvonással életeket, családokat tesznek tönkre! Az egész vagyonomat áldoztam én is azért, hogy a Kakadémia létrejöhessen. Nagyon igazságtalan, hogy a mai demokráciában egy vállalkozás, vagy beruházás nincs megvédve ilyen esztelen törvényektől, hiszen a vállalkozás szabadságán esik csorba”.

 

Túlélési gondok a törvénymódosítás miatt

 

A hodosi Kakadémia magánbölcsőde egyébként már iskolás korba lépett, hiszen most június 1-én épp gyermeknapkor ünnepelné hatodik születésnapját. A bölcsödét nagyon sok dunaszerdahelyi és csallóközi kisgyermek látogatja, sőt, Pozsonyból és Szenc-ről is voltak gyermekeik. Mégis túlélési gondok várnak rájuk a törvénymódosítás miatt. Vagy egyenesen lehúzhatják a rolót?

 

Nem tükröz bizakodást Mundi József válasza: „Ha rövid időn belül nem lépnek a döntéshozók, nemcsak mi, hanem az országban lévő hasonló magánintézmények több mint fele megszűnhet! Mert a legmegterhelőbb a kétharmad részt szakképzett személyzet fenntartása. Ráadásul ezentúl egy nővér legfeljebb 5 gyermekre ügyelhet fel, így csak a bére gyermekenként 176€-t tesz ki, és hol vannak még a járulékok?

 

A bölcsődében dolgozik egy szakácsnő, takarítónő, és több asszisztens is, akik a gyermekek pelenkázásánál, etetésnél, tisztálkodásánál, öltöztetésénél segédkeznek. És ott van még a gáz- és a villanyszámla? Az épület és a rendszerek karbantartása? Hol vannak a játékok és egyéb segédeszközök?

 

A Kakadémia kis lakói.

 

Az élelmiszerek, az alapanyagok, a konyhai kellékek? Zöldség, gyümölcs, ásványvizek? Pelenkák, tisztítószerek, krémek?  A mai árakon aligha tudnánk működtetni az intézményt, és valószínűtlen, hogy a szülők kifizetnék a jogszabály miatti áremelkedést.” Felvetődik a kérdés, hogy várható-e tiltakozás? “Úgy gondolom, Szlovákiában nemcsak a bölcsitörvény ellen lenne szükséges a tiltakozás! Nagyon súlyos problémák vannak jelen rendszerünkben!” – szögezte le határozottan Mundi József bölcsődetulajdonos.

 

Min változtat márciustól az új“bölcsitörvény”?

 

A törvénymódosítás értelmében március 1-től csak azok a gyermekek járhatnak bölcsődébe, akiknek a szülei dolgoznak, illetve az édesanya nappali tagozaton közép – vagy felsőfokú tanulmányokat folytat. A törvény a magánbölcsődékre is kiterjed, pedig a szülők a gondozás teljes költségét térítik.

 

A gyermek csak hároméves koráig (az illető év végéig) járhat bölcsődébe, viszont tanév közben szinte lehetetlen férőhelyet kapni az amúgy is túlzsúfolt állami óvodákban. Ha a gyermek novemberben betölti harmadik életévét, bölcsődében csak december 31-ig maradhat. Januártól óvodába kellene járnia, ami az óvodák túlzsúfoltsága miatt szinte megoldhatatlan.

 

Márciustól az ellátást nyújtó magán gyermekintézmények szociális szolgáltatást nyújtó egységekké válnak, így közvetlen a minisztériumhoz fognak tartozni és

az alábbi követelményeknek kell eleget tenniük:

 

– teljes akadálymentes környezet kialakítása,

– egy óvónéni vagy nővérke legfeljebb 5 gyermekre felügyelhet,

– az osztálylétszám nem lehet több a 15 gyermeknél, viszont négyzetméterekkel nem foglalkozik a törvény,

– a személyzet 75%-nak szakképzettnek kell lennie,

– a beiskolázás 220 órás kurzus lesz, amelynek az ára eddig nem ismert, és az sem, ki és hol fogja tartani,

– az egyébként is nagyon szigorú higiéniai követelményeket még jobban szigorítanák, és a normák betartását még szigorúbban ellenőriznék

– az intézményt a megyei önkormányzatnál kell bejegyeztetni,

– a jogszabály megsértése 35 000 eurós bírságot von maga után.

 

P. Vonyik Erzsébet

 

Képek: A Kakademia engedélyével közölve

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!