A személygépkocsik átlagéletkora Szlovákiában csökken. Mit jelent ez? Lényegében azt, hogy a régi gyártású autók tovább bírták, mint a mai csodajárgányok.

 

„A régi autók strapabírók voltak”

 

mondta Igor Vinclav autószerelő, aki szerint a ebből a szempontból az új autók nem összehasonlíthatóak a régiekkel.

 

Hasonló véleményen van Milan Babulic, használt-autó értékbecslő:

 hirdetes_810x300  

 

„Ma a gyártóknak már nem érdeke olyan gépkocsikat gyártani, amelyek probléma nélkül szolgálnának egy, két vagy három évtizeden keresztül”

 

Mindeközben a szlovákiai autógyártók ebben a kérdésben elég tartózkodó álláspontot képviselnek.

 

Motorok, csapágyak és karosszéria

 

Egyes autószerelők szerint egy autó, ami már harmincezer kilométert futott, olyan hibákat produkál, amelyek egy régi típusnál 100 ezer kilométernél fordultak elő.

 

Meghibásodnak a motorok, a csapágyak és a karosszéria eleme, de más alkatrészeknél is nagy az esélye az elhasználódásnak.

 

„Ide kerül egy négyéves autó teljesen tönkrement kipufogóval”

 

Mondja Vinclav.

 

2008, a fordulópont

 

Az autók tartósságára nagy hatással volt a világgazdasági válság is – állítja az Auto társaság tanácsadója, Martin Babulic. A kereslet drasztikus visszaesése komoly változásokat idézett elő:

 

„Aki értékesíteni akart, annak le kellett nyomnia az árakat, hogy a vásárlók számára újra vonzóvá váljon. Természetesen, az alacsony árak takarékossági kényszert is hoztak magukkal az autógyártók részéről”

 

Még maguk az autótulajdonosok is egyre gyakrabban szeretnének autót cserélni.

 

„A gyártók egykor olyan autókkal léptek a piacra, amelyek hosszú évekig szolgálták a vásárlókat – 15, 20 évig, vagy akár ennél is hosszabb ideig. Ma általában azzal a véleménnyel találkozunk, hogy egy 5 éves autó már öregnek számít”

 

Autó átlagéletkor

 

Szlovákiában a személyautók átlagos életkora 11 év. Ez talán soknak tűnik, de a 2000-es évek elején 13 év volt.

 

Az autók várható tartósságának lerövidülését az autógyártók elég tartózkodóan kezelik. A Volkswagen annyit mondott az Aktuality.sk-nak, hogy a világon mindenhol a lehető legmagasabb minőséget garantálják ügyfeleiknek.

 

A PSA Peugeot azzal hárított, hogy szerinte az autóeladások trendjében bekövetkezett változást nem csak a 2008-as válság okozta. De kiemelték azt is, hogy az autó ma már nem luxuscikk, hanem alapvető szükséglet, az eladások pedig a vásárlóerőtől függnek.

 

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Elfnet.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!